A Barcelona menesztette Ernesto Valverdét, helyét Quique Setién veszi át. Egy 61 éves sakkőrült edző, akit sokáig nem érdekelt az edzősködés, inkább strandfocizott, majd éveket húzott le a harmadosztályban. Az elmúlt öt évben viszont a látványos, bátor és támadó futballfilozófiája miatt a La Liga egyik kedvence trénere lett.

A Barcelona vezetősége tegnap este meglépte azt, amit legkésőbb már tavasszal meg kellett volna tennie. Vagyis, megköszönte Ernesto Valverde eddigi munkáját és elküldte a spanyol edzőt. Valverdével két bajnoki címet nyert a Barca, jelenleg is vezeti a La Ligát, ennek ellenére mégis az elmúlt évek legkevésbé elfogadott Barca-edzője volt. Ennek az egyik oka a konzervatív futballfilozófiája, a másik pedig az, hogy két alkalommal is úgy esett ki vele a Barcelona a Bajnokok Ligájában, hogy gyakorlatilag már továbbjutott: 2018-ban a Roma, tavaly a Liverpool ellen.

A 2018-as blama után azt gondoltuk, hasonló betli nem fordulhat elő egy Barcelona kaliberű csapattal, mégis előfordult. A Pool elleni kiesés után meg azt, hogy nincs olyan edző, aki két ekkora leolvadást túlél. Valverde viszont túlélte, érthetetlen módon maradhatott a kispadon. Az idei szezonban viszont már az eredmények sem úgy jöttek, mint korábban (több nehezen megmagyarázható pontvesztés is becsúszott), és érezhető volt, hogy ha nem is rúgják ki, akkor is ez lesz az utolsó éve. Végül az Atlético Madrid elleni Szuperkupa-búcsú volt az utolsó csepp a pohárban, Valverdét tegnap este menesztették,

a Barcelona új edzője Quique Setién.

Mit érdemes tudni róla?

A 61 éves santanderi születésű Setién pályafutását a helyi Racingban kezdte, később megfordult az Atlético Madridban is, a spanyol válogatottban háromszor szerepelt, kivitték az 1986-os mexikói világbajnokságra, de egyetlen percet sem játszott. Középső középpályás volt, technikás, okos futballista, az a típus, akire azt mondják: jó edző lesz belőle. Karrierje legnagyobb hiányosságának azt tartja, hogy nem játszhatott Johan Cruijff Barcelonájában, ezért elmondása szerint a kisujját is odaadta volna.

„A pályán szabadon próbáltam futballozni, sokat mozogni. Amikor először megláttam Cruijff Barcelonáját, akkor értettem meg igazán, hogyan működnek a dolgok.”

Nyilatkozta korábban.

Annak ellenére, hogy imádta a foci taktikai oldalát, mégsem gondolta, hogy edző lesz. Egyszerűen csak szórakozásként tekintett a futballra, ezért visszavonulása után újra strandfocizni kezdett, és egészen 2001-ig nem vágott bele az edzői karrierjébe. Visszavonulása után öt évvel – anyagi okok miatt – végül edzőnek állt, nevelőegyesületénél, a Racing Santandernél kezdett dolgozni. Feljuttatta a Santandert a La Ligába, a vezetőséggel viszont összebalhézott, nem maradt a csapatnál, a szintén másodosztályú Poli Ejidóhoz került, fél évvel később pedig Egyenlítő-Guinea válogatottjának lett a szövetségi kapitánya. Tíz nap után lelépett, végül korábbi klubja a spanyol harmadosztályban tengődő Logronés adott neki egy esélyt. Hét hónapig ingyen dolgozott, egy szezon után távozott a csapattól.

Ezután jött a fordulat a karrierjében. A szintén harmadosztályú Lugo edzője lett, ahol végül hat évet húzott le. A harmadosztály messze legképzettebb szakembere volt, a klubot története során másodszor feljuttatta a másodosztályba, és stabil második ligás együttest kovácsolt a galíciai csapatból.

„A labda van a középpontban. Fontos, hogy fuss, de még fontosabb, hogy gondolkodj. A futballistáknak gondolkodniuk kell, sokat gondolkodni. Az erőfeszítés és a kemény munka elengedhetetlen. De a gondolkodás a kulcs.”

Mondta Juan Peón, aki a Lugónál volt Setién segítője.

Setién a Las Palmas edzőjeként

2015-ben érkezett el Setién edzői karrierjében a második fordulat, megkapta a lehetőséget, hogy az amúgy kiscsapat, de mégis elsőosztályú Las Palmasnak legyen a trénere. A Las Palmast utolsó előtti helyen vette át, a szezon végére az irányításával feljöttek a 11. helyre –  vagyis kiesőjelöltből masszív középcsapatot rakott össze. Másfél év után összebalhézott a vezetőséggel, 2017-ben távozott, majd megkapta addigi karrierje legnagyobb csapatát, a Betist.

A sevillai csapatból a La Liga legszórakoztatóbb társaságát rakta össze, sokgólos, izgalmas meccsek jellemezték a játékukat, és az eredmények is jöttek, végül hatodik helyen zárt a Betis, kijutott az európai kupaporondra.

A következő szezon novemberében a Camp Nouban legyőzte a Barcelonát – még most is ez az utolsó veresége hazai bajnokin a Barcának. A bajnokság utolsó fordulójában pedig a Bernabéuban a Real Madridot. A Betis végül a csalódást keltő 10. helyen zárta a szezont, Setiént kirúgták.

Most pedig – miután a Barcát Xavi és Koeman is visszautasította – megkapta élete lehetőségét, két és fél éves szerződést kötött a Barcelonával.

A futballfilozófiája abszolút illik abba a szemléletbe, amit a Barca előnyben részesít, a támadófutball híve, labdadomináns focit szeret játszatni.

„A filozófiám középpontjában a labdával való kapcsolat áll. Ha nálad van a labda, nem kaphatsz gólt, kivéve, ha a saját kapudba rúgod. A játékosok is jobban élvezik azt, ha náluk van a labda, mint amikor futniuk kell utána. Ha megpróbálod megtartani a labdát, minden sokkal egyszerűbb.”

Nyilatkozta még a Betis edzőjeként.

A preferált formációja a 4–2–3–1, de a háromvédős rendszert is kedveli.

„Néha látod a játékosokat, és azt gondolod: úristen, hogy lehetnek ennyire jók? Aztán rájössz, hogy ennek az oka, hogy náluk van, amit igazán szeretnek, a labda.”

A futball mellett a másik szerelme a sakk, a két játékot sokban hasonlónak tartja, és játszott már olyan sakkzsenik ellen, mint Kaszparov vagy Karpov. Korábbi segítője, Juan Peón szerint erős egyéniség, egyértelmű elképzelései vannak és nagyon nehezen befolyásolható. Képes kézben tartani az öltözőt és megfelelően motiválni a játékosait.

Egy bajnoki hatodik és egy tizedik hely után küldték el a Betistől

Miért lesz nehéz dolga a Barcelonánál?

Oké, soha nem egyszerű feladat a Barcelona edzőjének lenni. A katalán csapatnál nem elég nyerni, úgy kell nyerni, hogy közben a csapat látványos, offenzív futballal kiszolgálja a közönséget. Ez Setién előtt is így volt, vele és utána is így lesz. Ezt leszámítva is vannak azonban kérdőjelek vele kapcsolatosan.

A legkomolyabb, hogy mennyire tudja elnyerni a Barcelona véleményvezéreinek szimpátiáját, kivívni a tiszteletüket, mennyire tudja őket meggyőzni arról, hogy ő a megfelelő személy a Barca kispadjára.

Egy olyan klubot vesz át, amelynek már évek óta a Bajnokok Ligája a prioritás, és hiába a csapat tagja a hatszoros aranylabdás Messi, legutóbb 2015-ben nyerte meg a BL-t. Ha el tudja érni, hogy a meghatározó játékosok elégedettek legyenek, higgyenek az ő filozófiájában és képes lesz felrázni a társaságot, új lendületet visz az öltözőbe, akkor – ismerve a futballfilozófiáját – sikeres lehet, ha viszont nem tudja megszerezni magának az öltözőt, akkor akár már nyáron kirúghatják.

A két és fél éves szerződése 6 hónap +1+1 éves struktúrájú, vagyis minden szezon végén kirúghatja a vezetőség. Bartomeu elnök – ha későn is, de – rájött, hogy saját pozícióját is veszélyezteti, ha Valverde marad. Setién kinevezésével viszont meglépte a szurkolók és a média által elvárt edzőcserét, de a szerződést ismerve arra lehet következtetni, hogy nem teljes mellszéllességgel bíznak az új edzőben.

Quique Setién vasárnap, a Granada elleni hazai bajnokin debütál a Barcelona kispadján, utána Valenciába megy a csapat, majd otthon a Levante, idegenben pedig a Betis következik. A valenciai meccset leszámítva a másik három kötelező győzelemnek tűnik.

Mi a véleményed Setién kinevezéséről?

Egészen szürreális, hogy az FC Barcelonánál milyen erős a hozzánemértés

Lassan két éve teljesen nyilvánvaló, hogy dilettánsok vezetik a világ egyik legnagyobb és legjobb futballcsapatát.

(Fotó: Getty Images; via; via; via)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában