Hiába volt sokkal több helyzete Németországnak, csak egy (tizenegyesből szerzett) gólra futotta tőlük, ez pedig kevésnek bizonyult a harcias Japán ellen.

A Németország–Japánnal az E-csoport is megkezdte a katari világbajnokság küzdelmeit, a németek pedig azzal az extra motivációval futottak neki a tornának, hogy a 2018-as vébén címvédőként szégyenszemre csoportutolsóként estek ki, mégis vereséggel kezdték a vb-t.

Hogy is történt?

Bár az első félidő hatalmas német fölényt hozott, azért az első öt-tíz percben komoly fejtörést okozott számukra a japánok játéka. Annyira, hogy a 8. percben egy gyors kontra után hátrányba is kerültek, de csak néhány pillanatig, ugyanis les miatt végül nem adták meg a gólt – teljesen egyértelmű volt a lesállás, de figyelmeztető jellel tökéletesen felért:

Ezek után egy pillanat alatt összeállt Németország játéka, átvették az irányítást és a kezdeményezést. A 31. percben pedig egy teljesen jogosan megítélt büntetőhöz jutottak, miután Gonda kapus elhúzta az őt kicselezni igyekvő Raum lábát – Gündogan magabiztosan értékesítette a tizenegyest (1–0):

Még az első félidő hosszabbításának negyedik percében majdnem újabb gólt kaptak a japánok: Kimmich távolról megeresztett lövését védte a kapus, a kipattanóra lecsapó Gnabry beadása után viszont Havertz közvetlenül a kapu torkából betalált, de les miatt nem adták meg, tehát maradt az 1–0.

A második félidő elején a németek kissé magukra húzták ellenfelüket, ennek köszönhetően a japánok több helyzetet is ki tudtak alakítani, ugyanakkor ezzel a németeknek is remek kontralehetőségei adódtak. A 60. percben Gündogan például megduplázhatta volna góljainak számát és csapata előnyét, ha nem ott van a kapufa, ahol:

A németek rohamoztak, de Gonda kapus bravúrjai meccsben tartották csapatát – volt, hogy egy percen belül négyszer is ziccert védett –, ugyanakkor a japánokat sem kellett félteni, a 74. percben Neuernek kellett bemutatni a vb talán eddigi legnagyobb védését:

A 75. percben aztán odalett a német előny, miután a csereként beállt Doan a kapu közepébe lőtte Minamino Neuerről kipattanó lövését (1–1):

A 83. percben pedig jött a meglepetés, és az igazi sokk – legalábbis német szempontból –, ugyanis Aszano éles szögből betalált, ezzel megfordítva a meccset (1–2):

Hiába volt sokkal több helyzete Németországnak, csak egy (tizenegyesből szerzett) gólra futotta tőlük, ez pedig kevésnek bizonyult a harcias Japán ellen.

Foci-vb, E-csoport, 1. forduló

  • Németország–Japán 1–2 (1–0)
  • Gól: Ilkay Gündogan (33. – tizenegyes); illetve Doan (75.), Aszano (83.)

Az E-csoport másik meccse, a Spanyolország–Costa Rica délután ötkor kezdődik.

(Fotó: Getty Images)

Ez történt eddig a katari világbajnokságon:

A vb harmadik napja: Messiék égtek, a címvédő hátrányba került, de simán nyert

Összefoglaljuk, mi történt a világbajnokság harmadik napján.

A vb második napja: Anglia hatot rúgott, Hollandia a hajrában nyert, Wales ikszelt

Összefoglaljuk, mi történt a világbajnokság második napján.

Simán kikapott a rendező Katar a nyitómeccsen

Szembejött a valóság Katarnak, Ecuador személyében, amely megnyerte a nyitómeccset.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Fordulat Liverpoolban, Hollandiából érkezhet Klopp utódja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés