Sosem Gary Neville volt a legélesebb kés a szakkommentátori fiókban, az utóbbi időben pedig még inkább bohócot csinált magából a Barcelona ekézésével, azonban most tűpontos elemzést adott a Manchester United helyzetéről a Sky Sportnak.

Történt ugyanis, hogy a Man. United úgy kapott ki 4–0-ra a Brentfordtól, hogy a londoni kiscsapat 35 perc alatt verte be a négy gólt, utána már készülhetett a következő fordulóra.

A United totálisan összeomlott, ilyet még Neville sem látott.

„Próbálok felidézni valamit az első félidőből, amit a Manchester United jól csinált, de nem jut eszembe egy sem. 42 éve követem a Unitedet, de nem tudok egy olyan pillanatról sem, amikor ilyen rossznak éreztem a helyzetet, mint most az első félidőben. Ha azt gondoltátok, ennél lejjebb nincs, hát most van.”

Kitért arra is, hogy a Manchester Unitednél nyolc-tíz hónapja tudják, hogy nyáron újjá kell építeni a csapatot, a korábbi menedzser, Ralf Rangnick ezt »nyílt szívműtétnek« nevezte. Ehhez képest nem történt semmi.

„Nehéz megbocsátani, hogy a megfelelő minőségű és számú játékosokat nem sikerült időben megszerezni Ten Hagnak számára.”

Azt is hozzátette, hogy nem a piaccal van baj, elvégre más csapatok meg tudják kötik a számukra szükséges üzleteket.

„Úgy tűnik, minden csapatnak van terve, de a Manchester Unitednek maximum annyi, hogy »nézzünk körül a holland liga játékosai között, akik dolgoztak Ten Haggal«. Ez nem stratégia, ezt nem lehet csinálni, ez 15 évvel ezelőtt volt. Meg kell keresni a megfelelő játékosokat, és lebonyolítani a bizniszt az ügynökeikkel. Természetesen elégedetté akarod tenni a menedzsert azon játékosok megszerzésével, akikkel jó a kapcsolata, de akivel ez a helyzet, az mozdíthatatlannak tűnik: például Frenkie de Jong.”

„Igazi művészet fontmilliárdok elköltése után ilyen rosszul játszani. Nem lenne olyan nagy dolog rendbe tenni ezt a csapatot. Csak szükség van némi szervezettségre, kemény munkára. Bele kell nyúlni alaposan, és kijelölni egy célt, aztán megindulhatna a szekér.”

Az új játékosokat igyekezett felmenteni, szerinte nem lehet elítélni őket, Eriksen és Martínez is bekerült egy halott projektbe és még küszködik.

„A többiek viszont... ugyanazt szajkózzuk már egy éve, ugyanazt mondjuk el, ugyanazokról az emberekről.“

„A United korábban a szurkolók dühét és csalódottságát pénzköltéssel orvosolta, de most senkinek sem kell a pénzük. Ez komoly probléma. Nem tudják elkölteni a pénzt.

Ha játékosként láttad az első félidőt, és ebbe a csapatba kellene igazolnod, mit gondolnál?”

Azt mondja, ez egy nagyszerű, csodás futballklub, a legnagyobb dolog az életében, és nem lehetne büszkébb, hogy a szurkolója lehet, jelenleg viszont kétségbeesett.

„Ezek a játékosok már három különböző menedzser alatt nem küzdenek úgy, ahogy az ellenfél. Mióta mondjuk, hogy a harcosság és a küzdőszellem legyőzi a tehetséget, amelyik nem küzd elég keményen? Ez a United nem fut eleget, nem fut elég gyorsan, és az önbizalmuk nagyon mélyen van.

Szenvednek már tizenkét hónapja, és nem segít nekik senki. Sokan mondják, hogy nem érdemlik meg, segítsenek magukon. Értem, de én is játszottam szenvedő csapatokban, és szükségünk volt valamire. Valamire, ami felülről jön.

A Brentford elleni meccs egy újabb mélypont, és azt mondja, láthatóan a Manchester United mindig alul tudja múlni a korábbi mélységet. És hogy mikor érik el a gödör legalját?

„A valóság nagyon, nagyon rossz képet fest.”

Azt üzeni, hogy a tulajdonosok nem ülhetnek Amerikában tétlenül, oda kell menni és feltenni a kérdéseket, hogy miért működik ez ilyen rosszul. Rendbe kell tenni a futballszakmai folyamatokat is.

„Vannak, akik szerint költenek rengeteget a csapatra, de ez nem igaz. A klub kitermeli ezeket a kiadásokat, mert kereskedelmileg nagyon jól működik. Ők csak elvesznek belőle.

A stadionra és az edzőkomplexumra már hosszú évek óta nem költöttek. Le vagyunk maradva a topcsapatokhoz képest. Hagyták lesüllyedni ezt a klubot.

Pedig lehetne példát venni. Igen, bíráltam korábban a Tottenhamet és Daniel Levyt, de felhúztak egy gyönyörű, korszerű stadiont, hoztak egy potens sportigazgatót, hozzá egy megfelelő menedzsert, akik együttműködve ennek megfelelően építik a csapatot, igazolnak játékosokat.

Azt is elmondta, hogy megérti a szurkolók csalódottságát, de mindennek megvan a határa:

„Hallottam, hogy a szurkolók megjelentek a játékosok, vezetők házai előtt, és megpróbáltak betörni. Ez nem történhet meg. Legyünk világosak: a határt nem lehet átlépni!”

(via; fotó: John Walton/PA Images via Getty Images)

És ezt olvastad már?
Messi 20 méterről emelte át a kapust