Már túl van a felén az NFL-szezon, lassan az alapszakasz hajrája jön, megy a könyöklés a playoff-helyekért. És ha már ennyire benne vagyunk a szezonban, meg érezhetően egyre csak növekszik a rajongók száma, megnéztük, kik a legjobb irányítók a ligában, elvégre ők a leghíresebbek és legfontosabbak. Szubjektív lista, helyezés nélkül.

Tom Brady (New England Patriots)

Tom Brady nemcsak a jelenlegi irányítók közül emelkedik ki tudásával és precizitásával, hanem nyugodt szívvel emlegethetjük minden idők legjobbjai közt is. Irányításával már 4 Super Bowlt nyert a New England, és kétszer is csak a döntőben tudták megállítani őket. Természetesen ezeket a sikereket nem csak miatta érte el a csapat, de elévülhetetlen érdemei voltak benne: Brady legtöbbször sztárjátékosok nélküli támadóegységekből képes ligaelit csapatot teremteni, tucatjátékosokból is tud sztárokat faragni.

A zsebben pontosan tudja, mikor és hol fog érkezni rá a nyomás, és ezt ki is használja, vagy elmozogva ez elől értékes időt nyer magának, vagy gyors, rövid passzokkal viszi előre a csapatot. Nem tartozik azonban a futó irányítók közé, csak a legvégső esetben indul meg egyedül a labdával. Passzai pontosak, nem vállal velük nagy kockázatot, melynek köszönhetően igen ritkán adja el a labdát, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki másfél évtizeden keresztül teljesítsen ilyen magas szinten.

Aaron Rodgers (Green Bay Packers)

Brett Favre utódjaként érkezett Green Baybe 2005-ben, azonban három évig mindössze a padról nézhette a legendás irányító játékát, majd 2008-ban megkapta a kezdő pozíciót. A tanulóévek Favre mögött hasznosnak bizonyultak, jelenleg ugyanis kevés olyan irányító van, aki ellen nehezebb dolga lenne a védelmeknek. Amilyen pontosan dob, annyira hatékony lábbal is, ha pedig nincs üres célpontja, gond nélkül iramodik meg ő maga.

A védelmeknek azonban ezen kívül is van félnivalójuk: a játék indítása előtti számolásban a liga legjobbja, így sokszor be tudja ugrasztani a védelem tagjait, ezzel pedig szabad játékot szerezve csapatának. A legnagyobb erénye talán mégis a játékintelligenciája, edzői elmondása szerint akár ő maga is átvehetné a támadókoordinátor szerepét, ugyanis jól átlátja a pályát és képes akár vesztett helyzetből is nagy játékokat kihoznia.

Peyton Manning (Denver Broncos)

Sokan őt tartják minden idők legjobb alapszakaszbeli irányítójának. Ezt leginkább azzal érdemelte ki, hogy immár 18. éve játszik elképesztő színvonalon, és hamarosan minden fontosabb alapszakasz rekordot ő fog tartani. Ebbe bele tartozik a legtöbb passzolt yard, legtöbb touchdown, legtöbb győzelem. Ebből is látszik, hogy nemcsak régóta van a ligában, hanem hogy ezen idő alatt magas szinten is teljesített, azonban a rájátszásban már nem volt ilyen fényes: mindössze egyetlen Super Bowl-győzelem jött össze neki az évek során, és mellé két vereség az év legfontosabb meccsén.

Ez azonban nem von le semmit a hihetetlen tehetségéből. Mint minden sztárirányító, ő is képes átlátni a védelmeken, ezzel jelentős előnyt szerezve a csapatnak, mellyel már számtalan szoros meccset sikerült megnyerniük. Manning ugyan nem halmozott fel annyi gyűrűt karrierje során, amennyit tudása alapján lehetett volna, azonban pár év múlva minden bizonnyal viszontlátjuk majd a hírességek csarnokában.

Mikor elterveztük a listát, még nem volt kérdés a helye itt, azóta azonban masszívan rombolja a reputációját, és szégyenszemre le is cserélte a Denver. Alighanem a búcsúszezonját látjuk.

Ben Roethlisberger (Pittsburgh Steelers)

A hatalmas termetű (196 cm, innen a Big Ben becenév is) irányító karrierje kezdetén még nem úgy nézett ki, hogy ő lesz a pittsburghiek húzóembere, sokkal inkább, mint egy jó irányító, aki a félelmetes pittsburghi védelem mellett elvezényli a támadósort. Az évek során azonban az egykor rettegett védelem meggyengült, így neki kellett átvenni a csapat vezetését, amit nagy sikerrel tett meg: az elmúlt szezonban mindössze 48-cal maradt el az 5000 passzolt yardtól, amely a liga története során mindössze nyolc embernek sikerült, ezzel is bemutatva, mire képes igazából.

Hírnevét leginkább állóképességének köszönheti, többször is sérülten, akár törött orral is végigjátszott mérkőzéseket. Csapata egyértelmű vezére, mind a pályán, mind az oldalvonalnál képes a többieket jobb teljesítményre sarkallni, míg ha valamilyen okból hiányzik a csapatból, az is erősen meglátszik a pittsburghiek hatékonyságán.

Drew Brees (New Orleans Saints)

Brees 2006-ban érkezett New Orleansba, ahol sokan a franchise megmentőjét látták benne, amely szerepet aztán igen sikeresen be is töltött. 2009-ben Super Bowlt nyert az addig szenvedő csapatnak, és azóta is magas szinten tartja a New Orleans-i támadókat. Brees leginkább pontosságáról híres, többször is ő volt az alapszakasz legpontosabban passzoló irányítója. Ezen teljesítmény annak tükrében a legfigyelemreméltóbb, hogy a csapata gyenge futójátéka miatt rendszeresen többet kell passzolnia, mint a legtöbb irányítónak. A csapat és a város szemében is igen nagy népszerűségnek örvend, hiszen az első és eddigi egyetlen Super Bowlját ő szerezte a csapatnak.

Fogadnál az NFL-meccsekre? Bajnok lesz Brady? Akkor gyere ide és játssz!

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon