Tálaltunk már szexi sportágakat, meg összeválogattunk már sírós-röhögős focis interjúkat, most egy kicsit veszélyesebb területre bolyongunk. Összeszedtük a legveszélyesebb sportágakat, amikbe nemcsak belesérülhetsz, de konkrétan otthagyhatod a bőröd is.

 1. 8 / 8

  Barlangi könnyűbúvárkodás

  A barlangi merülés a búvárkodás legkockázatosabb válfaja, a búvárnak a szokásos problémák mellett a zárt térben és szűk járatokban való mozgás, az eltévedés és a kihűlés veszélyeivel is szembe kell néznie. A bennrekedt búvár három fő ellensége a kihűlés, a stressz, és megtalálása esetén a szállítási trauma. Feltéve, ha sikerül, 2002-ben például két magyar barlangi könnyűbúvár vesztette életét Romániában, 2011-ben pedig a budapesti II. kerületben a Frankel Leó úti Molnár János-barlangnál halt meg egy búvár.

 2. 7 / 8

  Lesiklás

  Az alpesi síelés legdurvább ága a lesiklás, itt van a legkevesebb kapu, így egyes pályákon akár 150 km/h-val is csúszhatnak a versenyzők. Vannak is balesetek bőven, szerencsére a legritkább esetben halálosak. De például tavaly Lindsey Vonn olimpiai és világbajnok alpesi síző jobb térdében részlegesen elszakadt az elülső keresztszalag egy edzésbalesetben, emiatt nem lehetett ott a szocsi olimpián. Persze még így is jobban járt, mint a búvárok.

 3. 6 / 8

  Wingsuit

  Ezt fordíthatjuk denevérruhás ugrásnak mondjuk, vagy szárnyas repülőruhás bohóckodásnak, mindegy is, a lényeg, hogy pokolian látványos, csak épp könnyedén odaveszhetsz. 2013 nyarán öten vesztették életüket az Alpokban wingsuit-balesetben. Évi 20 halottal a szárnyasruhás repülés a legveszélyesebb a sziklaugró extrémsportok közül. A wingsuitet 1994-ben találta fel a francia Patrick de Gayardon, aki 12 ezer ugrás után maga is egy ejtőernyő-balesetben vesztette életét.

 4. 5 / 8

  Bunyó

  Az ökölvívás észjáték, halljuk sokszor az olyan szakértőktől, mint kedvencünk, Szántó Öcsi bácsi, de azért a legritkább esetben mennek el a versenyzők pályafutásuk után filozófiát oktatni. Komoly agysérüléseket szenvednek el minden egyes meccsen, aminek hosszútávon agykárosodás, és halál is lehet a vége. 2013 februárjában a mindössze 17 éves Tubagus Sakti indonéz ökölvívó az Ical Tobida elleni mérkőzésen elszenvedett ütések miatt már a ringben összeesett, majd agyvérzés következtében elhunyt. Itt meg is nézheted, ha erős idegrendszerrel rendelkezel.

 5. 4 / 8

  Hegymászás

  Elég ha annyit mondunk, Erőss Zsolt. Ő az egyik leghíresebb magyar hegymászó, sőt, amióta 2013. május 21-én a Kancsendzönga megmászása után a visszaúton eltűnt, végül kiderült, hogy meg is halt, azóta a leghíresebb. Már oda is úgy ment, hogy 2010-ben a jobb lábát térd alatt amputálták. Vele volt társa, a fiatal Kiss Péter is.

  Egy évvel korábban, 2012-ben Horváth Tibor maradt a Himaláján, ő szintén Erőss Zsolt tanítványaként kezdett mászni. 2000 és 2011 között 26 magyar alpinista vesztette életét. De tavaly például Verhás Gergő Új-Zélandon zuhant le, most tavasszal pedig a 12 Gulácsi Erik hunyt el.

 6. 3 / 8

  Labdarúgás

  Sajnos listás, mert felfoghatatlan számú focista hunyt már el pályán, pedig nem extrém sportról beszélünk, nem is ütik egymást a felek minduntalan, mégis úgy fest, nagyon veszélyes. Sosem felejtjük el Fehér Mikit, de biztosan sokan láttátok a pályán összeesni Marc-Vivien Foét vagy Antonio Puertát, és Dárdai Pál öccse, Dárdai Balázs is egy mérkőzésen vesztette el eszméletét, majd a kórházba szállítás közben halt meg. Túlterheltség? Nem elég alapos orvosi szűrés? Más egyéb...?

 7. 2 / 8

  Bázisugrás

  A bázisugrás során a bátor ejtőernyős épületről, hídról, antennáról, magas kiálló szikláról ugrik le, angol neve teljesen meglepő módon épp ebből ered: BASE jumping. B=Building, A=Antenna, S=Span, E=Earth. 1981 óta 228 halálos áldozatot regisztráltak (2014. áprilisig), szóval eléggé a lista élén van. Akad ennek az extrém sportnak extrémebb változata is, például lángolva kiugrani 1200 méterről.

 8. 1 / 8

  Szikla- és falmászás

  Ez látványosabb, mint egy sima hegymászás, itt ugyanis mindenféle biztosíték nélkül lógnak a bátrak a levegőben, puszta kézzel, segítség nélkül másznak sziklákon, falakon. És esnek le. Mondjuk ez az arc itt az óceán felett elég menő, kétségtelen.

És ezt olvastad már?
Mutatjuk a futball Eb gólkirályának modell lánytestvérét