Befejeződött a 2022-es pekingi téli olimpia, Magyarország történetének legsikeresebb téli olimpiája. Összeszedtük, hogy szerintünk melyek voltak Peking legemlékezetesebb sztorijai, természetesen a magyar gyorskorisokkal a középpontban.

A pekingi téli olimpia úgy fog bevonulni a magyar sporttörténelembe, mint minden idők legsikeresebb téli olimpiája. Összesen három érmet nyert a magyar küldöttség, és Liu Shaoang személyében már egyéni olimpiai bajnoka is van Magyarországnak a téli olimpián. Az éremtáblázat első helyén rekordnak számító 16 aranyéremmel a téli olimpián nagyhatalomnak számító Norvégia végzett, a németek 12, Kína kilenc aranyat szerzett. Ami számunkra azonban fontosabb, Magyarország a 20. lett az éremversenyben. Összeszedtük, szerintünk melyek voltak Peking legemlékezetesebb pozitív sztorijai, természetesen középpontban a magyar sikerekkel.

Liu Shaoang egyéni olimpiai bajnoki címe

Az olimpia számunkra egyértelműen legnagyobb drámája a férfi gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenye volt, ahol Liu Shaolin Sándor első helyen ért célba, de később szabálytalanság miatt kizárták. Testvére, Liu Shaoang a kizárásnak köszönhetően harmadik lett, így ő nyerte Magyarország első egyéni érmét a téli olimpiákon.

Öt nappal később jött a férfiak 500 méteres egyéni versenye, és Liu Shaoang ismét történelmet írt: a döntőben végig vezetve magabiztosan nyert, ezzel ő lett az első magyar, aki téli olimpián egyéniben aranyérmet szerzett. Nem mellesleg a minden idők legsikeresebb magyar téli olimpikonja címet is behúzta, Peking után már kétszeres olimpai bajnoknak és kétszeres bronzérmesnek mondhatja magát.

Az olimpia első magyar érme

Ha időrendi sorrendben nézzük, akkor az olimpia első igazán – számunkra – emlékezetes pillanata a második napon történt, ekkor szerezte meg az első érmét a magyar csapat.

A magyar vegyes váltó rövidpályás gyorskorcsolyában a negyeddöntőben és az elődöntőben is nyert, egyértelmű éremesélyesként várta a finálét, az igazán bátrak azonban már az aranyat látták a lelki szemeik előtt. Rövidpályás gyorskoriban azonban tényleg bármi megtörténhet, és pechére a magyar csapat bukott, így a célba a negyedik helyen ért be. A videózás viszont ezúttal kedvező volt, a kanadaiakat kizárták, így a Kónya Zsófia, Jászapáti Petra, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry (ő a nyolcaddöntőben korizott) összeállítású csapat olimpiai bronzérmet szerzett.

Az apja nyomdokaiba lépő olimpiai bajnok

Túlzás lenne a kombinációt az alpesi sí királyszámának nevezni, mégis ez a versenyszám szolgáltatta az olimpia egyik legjobb sztoriját.

Hubert Strolz 1988-ban Calgaryban nyerte meg a férfiak kombinációját, 34 évvel később pedig fia, Johannes Strolz lépett a nyomdokaiba. A lesiklásból és műlesiklásból álló kombinációban Strolz a lesiklás után negyedik volt, műlesiklásban azonban messze jobb volt a közvetlen riválisainál, így magabiztosan, 59 századdal megelőzte a mezőnyt, megnyerte az olimpiát. Ezzel Strolzék egy igen exkluzív klubba léptek be, ahol apa és fia is elmondhatja magáról, hogy megnyerte sportága legfontosabb érmét.

Johannes Strolz végül két arannyal és egy ezüsttel zárta az olimpiát, így már ő a család legeredményesebb olimpikonja, apjának csak egy aranya és ezüstje van Calgaryból.

Testvérek az olimpiai dobogón

Még egy sikersztori, amelynek a középpontjában egy család áll. Johannes Bö az olimpia egyik legnagyobb sztárja volt. A norvégok klasszisa négy olimpiai aranyérmet és egy bronzot nyert a férfi biatlonosok között, ezzel olyan szintre jutott, mint a korábbi norvég legenda, Ole Einar Björndalen.

Bö számára a sprintverseny valószínűleg az olimpia legemlékezetesebb pillanata volt. Nem csupán azért, mert megelőzte a legnagyobb riválisát, a francia Quentin Fillon Maillet-t, hanem legfőképp azért, mert a testvére, Tarjei Bö is felállhatott bronzérmesként a dobogóra. Böéknek egyébként nagyon termékeny olimpiája volt, az egyéni közös dobogó mellett vegyes váltóban és a férfiak váltóversenyében is együtt szereztek olimpiai bajnoki címet. Johannes Bö négy aranyéremmel és egy bronzzal, Tarjei Bö két arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal zárta az olimpiát.

A finn jégkorong-válogatott történelmi győzelme

A hokitorna mindig az olimpia egyik kiemelt eseménye, és ez nem volt másképp Pekingben sem. Finnország az elmúlt évtizedekben többnyire ott volt az élvonalban, négy bronzérmet és két ezüstöt is szerzett az olimpiákon, de az áttörés, az olimpiai arany eddig nem jött össze. Eddig, mert Pekingben Finnország férfi válogatottja megnyerte története első olimpiai aranyérmét.

A finnek a döntőben a címvédő oroszokkal játszottak, és mivel NHL-játékosok nem vettek részt az olimpián, így a világ második legerősebb bajnoksága, az orosz volt a meghatározó az olimpiai döntőben is – az oroszoktól mindenki, a finnektől 17-en érkeztek a KHL-ből. A szoros döntő mindhárom harmadában egy-egy gól volt, a címvédő oroszok szereztek vezetést, de a finnek előbb egyenlített, majd a harmadik harmad elején fordítottak. Ezzel a finnek történetük legnagyobb sikerét érték el, akárcsak a szlovákok, akik a svédeket legyőzték a bronzmeccsen, és először szereztek érmet egy olimpián.

Az olimpia legnépszerűbb arca: Eileen Gu

A kínai-amerikai Gu kínai színekben nyert három érmet, két aranyat (big air és félcső) és egy ezüstöt (síakrobatika). Részben emiatt is lett az az olimpikon, aki a legtöbb figyelmet kapta. És amiatt is, hogy a téli olimpia egyik legcsinosabb versenyzője, modellként olyan cégeknek az arca, mint a Louis Vuitton vagy a Gucci, és olyan népszerűségnek örvend, ami nagyon ritka a téli olimpikonok között.

Gu sztorija azonban nem teljesen cukormáz, egy botrány is beárnyékolta a sikereit. A kínai közösségi médiaplatformon, a Weibón megjelent egy képernyőkép, ami miatt magyarázkodnia kellett a 18 éves olimpiai bajnoknak. Egy rajongó arról kérdezte Gut, miért használ Instagramot, ha az Kínában nem elérhető, erre ő adott egy nem feltétlen okos, de őszinte választ. Azt felelte, hogy VPN-t bárki letölthet, és így Kínából is elérhető az Instagram. A gond ezzel a kommenttel az volt, hogy Kínában a VPN használata nem legális, és akár börtön is járhat érte. Gu esetében valószínűleg nem lesz börtönbüntetés a történet vége, de a figyelmetlenségével sikerült némiképp beárnyékolnia az amúgy a teljesítménye szempontjából abszolút sikersztorinak tekinthető olimpiáját.

Ez is érdekelhet:

Csoda a jégen, Eddie, a sas és a Herminator legendás győzelme – A téli olimpia legjobb sztorijai

Melyik minden idők legszerencsésebb olimpiai aranya? Hogyan győzték le az esélytelen egyetemisták a világ legjobbjait? Miként lett az olimpia hőse a síugró, aki tökutolsó helyen végzett? Az összeállításunkból kiderül.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Tuchel csak nyárig maradhat Münchenben, be is jelentkezett a Barcelonához

Stankovic: Ez lesz a meccs, a nagybetűs meccs

További cikkeink a témában