Május végén ugyanis street workout vb-selejtezőt rendeznek Budapesten, ami van annyira látványos, hogy a helyszínen, élőben kövesd. Hátha kedved támad a szálkás izmokhoz és a brutális relatív erőhöz.

Oké, mennél, mert te is annyira ki akarod magad pattintani, mint Jamie Foxx, de mégis – mi ez a street workout? Röviden: saját testsúlyos edzés, extrém tornagyakorlatok szabadtéri parkokban. Olyan edzésmódszer, ami nemcsak látványos, de teljesen ingyen elérhető mindenki számára, hiszen itthon is egyre több felnőtt játszóteret alakítanak ki, ahol lehet húzódzkodni, tolódzkodni, guggolni, fekvőket nyomni.

Honnan indult?

A street workut a calisthenics alapjait használja, amely magát a saját testsúllyal való edzést jelenti, a legősibb edzésforma, ami létezik. A calisthenics ma is része az életünknek, akár az iskolákban a testnevelés órán, és szinte minden sportban használják kiegészítésként, a sportolók edzésére a saját testsúlyos edzést. A calisthenics eredete az ókori görög időkbe nyúlik vissza. (Forrás: street-workout.hu)

De hogy jön ide Jamie Foxx?

Az Oscar-díjas színész mostanában szinte hazajár Budapestre, és amikor a Robin Hood forgatása miatt töltött pár hetet itt, akkor többek között a street workouttal tartotta magát formában, egy budai edzőteremben Kellner Viktóriával, az esemény egyik szervezőjével és versenyzőjével is edzett.

Május 27-én rendezik meg a street workout vb-selejtezőt a Magyar Street Workout Egyesület a HardBodyHang és a Budapest Urban Games szervezésében, és már az ötödik lesz. A verseny tétje nem kicsi, hiszen innen kvalifikálhatják magukat a versenyzők a moszkvai világbajnokságra, valamint értékes nyereményeket is nyerhetnek.

Helyszín – Budai Parkszínpad
Időpont – 2017. május 27. – szombat 10.00–15.00

Idén a Budai Parkszínpad látja vendégül a sportágat, a versenyzők száma profi férfi kategóriában 30 fő, profi női kategóriában 10 fő, amatőr kategóriában pedig 30 fő, valamint az 1000+ néző bevonása és aktiválása a cél. Az országos selejtezőket követően, nemzetközi szinten a világ legjobb női és férfi versenyzői mutathatják meg Moszkvában, hogy mit tudnak, mennyire piszok erősek és ügyesek.

A szakmai zsűri:

A zsűri pontozási szempontjait és kritériumait az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter, a rendezvény fővédnöke szakmai javaslatai alapján határozták meg.

  • Csollány Szilveszter – olimpiai-, világ- és Európa-bajnok tornász
  • Jordan Ogorzelski (lengyel) – Calisthenics Akadémia vezetője, Moszkva világkupa 5. hely, Hong Kong világkupa 1. hely, Dubai világkupa 2. hely
  • Gödrösi Ádám – többszörös országos bajnok tornász; GymnasticsMethod alapítója; A streetworkout mindenkinek c. könyv szerzője

A tavalyi világbajnoki selejtező is látványos volt, nem lesz ez másképp idén sem.

Versenyzők és eredményeik:

  • Szarka Ákos – Riga, street workout világbajnokság (2013) – 3. hely
  • Kovács Tibor – Németország, Világkupa – 1. hely
  • Kócs Sándor – Moszkva, street workout világbajnokság (2016) – 11. hely
  • Engyel Réka – Moszkva, street workout világbajnokság (2014)
  • Kellner Viktória – Moszkva, street workout világbajnokság (2015)
  • Juhász Adrienn – Moszkva, street workout világbajnokság (2016)

Már mi is leírtunk az edzésmódszerről mindent, olvasd el, kerülj képbe, menj ki a Budai Parkszínpadhoz:

(Fejléckép: Szarka Ákos Workout Facebook)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Kettős vereséggel esett ki a Fradi a Konferencia-ligából

Sallai egy duplával mentette meg a meccset a Lens elleni El-párharcban

További cikkeink a témában