A tenisz a legegészségesebb sport, a foci a lista végén

Oké, több ütős sportág is baromi erőssé teszi a szívedet, viszont a futás és a foci lemaradt. És ez tény, elég komoly kutatás alapján.

Nincs hatékonyabb a szívbetegségek megelőzésére, mint rendszeresen ütőt ragadni – írja egy átfogó kutatás alapján a Guardian. A tenisz, a tollas, a fallabda egyaránt bivalyerős védelmet nyújt, míg a lista alján a futás és a foci szerénykedik.

A sportorvoslás brit lapjában közzétett, több mint nyolcvanezer felnőtt bevonásával készült tanulmányt egy nemzetközi tudóscsoport állította össze. „Ilyen széles mintával még soha nem dolgoztunk – mondja Charlie Foster oxfordi professzor, a tanulmány egyik szerzője, hozzátéve:

A teniszben és a tollasban az a menő, hogy bármilyen életkorban kezded el, közel ötven százalékkal csökkenti a halálozási kockázatot, de az úszás és az aerobik is nagyon hatékony.

Télen squash, nyáron tenisz?

A teljes vizsgálat 14 évig tartott, méghozzá azért, mert a tudósok a sportolási szokások hosszú távú hatására is kíváncsiak voltak. Az eleve rendkívül alapos vizsgálatot kilenc évvel később megismételték a résztvevőkön – már akin lehetett, mert 8790-en meghaltak idő közben, közülük 1909-en szív- és érrendszeri problémák miatt.

A minden részletre odafigyelő vizsgálat során természetesen az egyes sportok általános kockázatcsökkentő hatását is megnézték. Kiderült, hogy a rendszeresen bringázók 15 százalékkal kevesebb általános egészségi kockázatnak vannak kitéve, mint a nem sportolók. Az aerobik 27, az úszás 28 százalékkal csökkentette a kockázatokat, míg az ütős sportok 47-tel. Meglepő módon a futás és a foci nem csökkenti az általános kockázatokat.

Azért arról nincs szó, hogy futni egészségtelen volna, csak a kutatás nem tud vele mit kezdeni

Ha csak a szívet és a keringést vizsgáljuk, a sport még hatékonyabb:

Az úszás 41 százalék előnyt jelent, viszont a bringázásnak, a futásnak és a focinak nincs védő hatása.

„Minden sportág mást követel fiziológiailag, mások a szociális és mentális előnyeik is” – jegyzi meg Foster, majd megvigasztalja kicsit a futókat és a focistákat:

A kutatásban szintén részt vevő cambridge-i prof, Ulf Ekelund szerint az eredményeknek nem célja a sportágak rangsorolása, inkább a sportolás előnyeinek hangsúlyozása:

A squash előnyeit alaposan kiveséztük már, de összeszedtük az öt legsúlyosabban kalóriaégető sportot is, hogy neked már ne kelljen, csak választanod, és csinálnod.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon