Novak Djokovic incidense nagy port kavart, nem ez volt azonban az első ilyen eset a tenisztörténelemben.

Rafael Nadal és Roger Federer hiányában Novak Djokovic volt az idei, furcsa körülmények között megtartott US Open legnagyobb esélyese. A szerb idén még nem kapott ki, és New Yorkban is magabiztosan vette az akadályokat. A tizenhétszeres Grand Slam-bajnok a spanyol Pablo Carreno Busta ellen játszott a minap, amikor is egy eset után dühében elütött egy labdát, mely aztán torkon találta az egyik vonalbírót. Djokovic persze rögtön megbánta tettét, elnézést kért, azonban a szabályokban foglaltak értelmében kizárták őt.

Bár az eset szinte hihetetlennek tűnik, és valóban nem is túl gyakori jelenség a tenisz történetében, néhány nagy nevű játékost már korábban is diszkvalifikáltak hasonló esetek miatt.

John McEnroe (1990 – Australian Open)

John McEnroe pályafutása korántsem volt balhéktól mentes, így nem meglepő, hogy ő az első ezen a listán. McEnroe az 1990-es Australian Open negyedik fordulójában játszott, amikor is háromrendbeli szabálysértésért leléptették. Az első figyelmeztetést egy vonalbíróval való kiabálásért kapta, második ütője többszöri eldobásával érdemelte ki, harmadik alkalommal pedig magával a székbíróval beszélt megengedhetetlen stílusban, aki aztán a tornaigazgató segítéségével leléptette a Grand Slam-bajnokot.

Tim Henman (1995 – Wimbledon)

Henman Jeremy Bates oldalán játszott párosmérkőzést, egy alkalommal pedig nagy ziccerben ütötte röptéjét a hálóba. Mérgében aztán még egyszer beleütött a labdába, amely aztán eltalált egy labdaszedő kislányt, aki a helyszínen el is sírta magát. Henmanék elnézést kértek, ám a szankciótól nem menekülhettek.

Irina Spirlea (1996 – Palermo Open)

A román hölgy volt az első nő, aki hasonló esetbe keveredett, miután a palermói versenyen megengedhetetlen stílusban beszélt a mérkőzés egyik szervezőjével.

Anastasia Rodionova (2007 – Cincinatti Open)

Rodionova esete talán az egyik legkülönlegesebb a listáról, ő ugyanis közvetve egy szurkolóval került összetűzésbe. Az ausztrál játékos Angelique Kerber ellen játszott a Cincinattiben megrendezett torna első fordulójában, egy labdamenet után pedig egy, szerinte látványosan Kerbernek szurkoló néző felé ütötte a labdát. Rodionova tagadta a vádakat, a leléptetést azonban nem úszhatta meg.

Stefan Koubek (2007 – Metz Open)

Koubek is a főbíróval került összetűzésbe, 4-2-es vezetésénél ugyanis egyszer minősíthetetlen hangnemben beszélt a játékvezetővel. A játékost természetesen ezt követően diszkvalifikálták.

David Nalbandian (2012 – Queens)

Nalbandian szettelőnyben harcolt élete tizenkettedik tornagyőzelméért, egy labdamenet után azonban megrúgott egy reklámtáblát, amely megsebezte az egyik vonalbírót.

Denis Shapovalov (2017 – Davis-kupa)

Denis Shapovalov a kanadai nemzeti csapatban játszott Kyle Edmund ellen, a fiatal játékos hamar hátrányba került, valószínűleg ebbéli frusztrációja is szerepet játszott abban, hogy elveszített game után elütötte a labdát, amely szemen találta Arnaud Gabas székbírót.

Nick Kyrgios (2019 – Rome Masters)

Kyrgios korunk egyik legellentmondásosabb játékosa, akinek a nevéhez jó néhány botrány fűződik. Ezek közül az egyik legnagyobb a tavalyi római Mastersen esett meg, ahol az ausztrál játékos először összetűzésbe került a székbíróval, ezért játéklevonásban részesült. Ezt később egy eldobott szék, egy felrúgott vizes flakon és egy eltört ütő követte, Kyrgios pedig meg sem várta, hogy kizárják, ő maga távozott a pályáról.

(Fotó: Sam Tabone/Getty Images; forrás: Givemesport)

És ezt olvastad már?
Néhány órán belül a bajnok és az előző szezon döntőse is kiesett az NBA-rájátszásból