Létezik olyan futballjáték, ahol világbajnokságot tudunk nyerni

És nem freestyle! Jó, nem is kizárólag foci, de az is van benne: a teqball a futball és az asztalitenisz elemeit vegyítő, magyar találmányon alapuló sportág.

És amelynek a hétvégén, vagyis október 12–13-án rendezik a világbajnokságát a franciaországi Reimsben. Ez lesz a második teqball-vb, és ahol 42 ország 91 sportolója vesz majd részt. A magyar színeket párosban a tavalyi világbajnok Blázsovics Ádám és Bányik Csaba, illetve egyéniben Sipos Árpád, az idei magyar bajnok képviseli. Az idei cél is a dobogó.

Mi az a teqball?

A Borsányi Gábor, Huszár Viktor és Gattyán György által megálmodott és megvalósított, a technikai tudást, a koordinációt és az összjátékot fejlesztő, „meghajlított pingpongasztalon” játszható sportot alig néhány éve mutatták be hivatalosan, de mára szinte az egész világon a csodájára járnak.

A magyar válogatott már a világbajnokság helyszínén tartózkodik, egy címvédőnk, Blázsovics Ádám elmondta:

„A csapat felkészült, és készen állunk a pénteki rajtra; az elmúlt hetekben sokat edzettünk az országos bajnokságnak is helyet adó Testnevelési Egyetemen. Reimsben a verseny helyszínén már csak egy közös taktikai megbeszélés várható.”

Blázsovics szerint a magyar, illetve a román csapatnak is jó esélye van valamelyik dobogós hely megszerzésére, és ha a két válogatott összekerül, abból biztos, hogy egy izgalmas, színvonalas meccs lenne.

– mondta a világbajnok.

„Az egyénit és a párost is nagyon szeretem, de idén választanom kellett, hogy melyik számban induljak. Bár tavaly egyéniben nyertem aranyérmet, most mégis inkább a páros mellett döntöttem.”

A világbajnokságon a csapatok sorsolására ma, a reimsi városházán kerül sor, majd másnap, a Complexe Sportif René Tys-ben az egyéni mérkőzésekkel rajtol a vébé. Már pénteken megkezdődik a kieséses szakasz, a döntőket viszont csak szombat délután rendezik meg, amikor már a párosoknál is megvannak a finálé résztvevői.

Az idei Teqball Stars Game-en igazi sztárparádé lesz, ahol a teqball nagykövetei, a reimsi születésű Robert Pirès világ- és Európa-bajnok francia válogatott labdarúgó, illetve honfitársa, William Gallas, a Chelsea, Arsenal és Tottenham volt játékosa, Simão Sabrosa, a portugál válogatott egykori szélvészgyors szélsője, valamint a világhírű, kétszeres világ- és háromszoros francia freestyle világbajnok, Sean Garnier méri össze tudását az asztal mellett.

Az eredmények a verseny ideje alatt végig nyomon követhetőek a szövetség honlapján, míg a leglátványosabbnak ígérkező egyéni és páros döntőt és bronzmeccset élőben is követjük a teqball Facebook-oldalán.

A teqball jelenleg elsősorban Európában és Dél-Amerikában népszerű sport, de már megkezdődött Ázsia és Észak-Amerika meghódítása is. Aktív és visszavonult világsztárok – többek között Ronaldinho, Neymar, Lionel Messi, Coutinho, Suárez, Dani Alves, Luís Figo, Simão Sabrosa, William Gallas vagy éppen Christian Karembeu – lettek a játék elkötelezett rajongói, közülük többeknek saját teqball asztala is van már. Emellett olyan nagy múltú sztárcsapatok edzésein is lehet a sportággal találkozni, mint a Chelsea, a Real Madrid, a holland Ajax, az angol Arsenal vagy a francia Olimpique Marseille. Természetesen a magyar focistákat sem hagyja hidegen a sportág. Többek között Dzsudzsák Balázs, Löw Zsolt és Gera Zoltán is előszeretettel játszik.

Tavaly márciusban megalakult a Nemzetközi Teqball-Szövetség (FITEQ), amelynek elnöke a Teqball kreatív ötletgazdája, Borsányi Gábor társalapító lett. Az alapítók nem titkolt célja, hogy a teqball előbb-utóbb olimpiai sportág legyen, amire minden esély megvan.

Teqball

️🏆️⚽ Teqball - Rules of the Game ⚽️🏆 * #Teqball #JoinTheTeqers #Rules #RulesOfTheGame #AreYouTeq #WorldIsCurved

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon