Az elhízottság megállapítására általánosan használt képlet, a testtömegindex, vagyis a BMI alapvető hibája, hogy nem tesz különbséget az izom és a zsír tömege között, márpedig ez a kulcs. Az izom nehezebb, mint a zsír, így csalóka csak a magassággal és a súllyal kalkulálni.

A testzsír kiszámolása jóval bonyolultabb, és leginkább orvosi műszerekkel, bőrredő méréssel és esetleg biopsziával mérhető pontosan, ám ez ad valódi képet. Egy átlagember nyilván emiatt nem vetet szövetmintát, viszont akkor már praktikus nem teljesen bedőlni a BMI-nek.

Persze kevésbé drasztikus mérések alapján is meglehet becsülni a testzsírt, elméletben, ehhez viszont több adat kell: ez a testméreteket vizsgáló elvek szerint működik, antropometrikus módszerrel. Minél többféle testrész adatait levesszük, annál pontosabban meg lehet határozni a test zsírtartalmát.

Nézzük a testzsírszázalékokat, amelyek sokkal reálisabb értéket mutatnak, ellenben egészen mások a számok, mint amikről városi legendák terjengenek. Közel sem akkora a baj, mint sokan hiszik, illetve az viszont aggasztó, ha valakinek nagyon kevés van:

  • 8-10 % – a normális életfunkciókhoz szükséges minimális testzsírmennyiség
  • 10-13.9 % – profi sportolók testzsírszintje, atletikus megjelenés
  • 14-17.9 % – optimális fittség szintje, karcsú, sportos alkat
  • 18-25,9 % – átlagos alkat, amely jó megjelenést biztosít
  • 26-35.9 % – enyhe elhízás
  • 36 % felett – krónikus elhízás, mely orvosi ellenőrzést, mielőbbi életmódváltást igényel

Az élsportolók teljes (esszenciális és felhalmozott) testzsírszázalék-értékei nőknél 14–20, férfiaknál 6–14 százalékosak. A rendszeresen edzőknél ugyanez 21–24 (nők), illetve 14–17 százalék (férfiak) körüli.

Elhízottnak tehát akkor tekintendő valaki, ha nőként 31, férfiként pedig 26 fölött van a testzsírszázaléka.

Bizonyos mennyiségű minimális zsírra szüksége van mindenkinek, az élettel nem összeegyeztethető, ha nincs kellő mennyiségű ún. esszenciális zsírunk:

ez nőknél a testtömeg 10–12, férfiaknál 2–4 százaléka,

de mint fentebb látható, ennél kicsit több a normális. A nők szervezete eredendően is több zsírszövetet tartalmaz, genetikailag így tervezték őket a magzat kihordására való felkészülés miatt, de például ott a mell is, ami ugye eleve zsír. És akkor erre rakódik még rá a tartalék tápanyagok felhalmozására szolgáló zsírréteg.

Healthstatus.com oldalon elérhető, talán legteljesebb testzsírszázalék-kalkulátor jóval pontosabb és részletesebb, mint a megszokott.

(Forrás: Béres Alexandra, healthstatus, MNO; fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Néhány órán belül a bajnok és az előző szezon döntőse is kiesett az NBA-rájátszásból