A Fradi légiósa kiállt George Floyd mellett, aki belehalt egy rendőri intézkedésbe az Egyesült Államokban, de az MLSZ figyelmeztette. Most erről nyilatkozott a BBC-nek, és nem túl hízelgő a magyarokra nézve.

Tokmac a Puskás ellen rúgott zseniális gólja után felhúzta a mezét és üzent: Justice for George Floyd. Emiatt a szövetség figyelmeztette, erre viszont a nemzetközi sajtó is felfigyelt. A BBC World Football című adásában nyilatkozott a Fradi szélsője, írta meg az ulloi129.hu.

Ezért viseltem a feliratot, mert úgy érzem, hogy csak azért, mert focista vagyok, nem mondhatom el, hogyan érzek. Ez nem mindig könnyű. Ez egy fontos üzenet volt, és továbbra is kiállok mellette.”

Elmondta, hogy egy játékostársától kért íróeszközt, és elvonult a fürdőbe, mert attól tartott, hogy ha meglátják, mit tesz, valaki megpróbálja lebeszélni arról, hogy viseljem ezt a feliratot. Úgyhogy titokban csinálta, senkinek sem szólt.

„A sportban sok a politika, Magyarországon főleg. A klubban az első reakció az volt, hogy gondoljam át, mit csinálok, mert megbüntethetik a csapatot. A meccs másnapján az egyik játékos jelezte, hogy az újságban megjelent, hogy a szövetség figyelmeztet és legközelebb megbüntetnek.

A FIFA-bejelentés (azt kérték, hogy a szövetségek ne büntessenek ebben az ügyben – a szerk.), sokat jelentett nekem és szerintem a foci egészének is. Ez azt jelenti, hogy nem lehet érv, hogy megbüntetik a klubot vagy a játékost, így többen merik majd felvállalni ezt az üzenetet. Ezért fontos a FIFA bejelentése, de én enélkül is újra megtenném. Mert hiszek ebben és személyesen érint.”

Azt is mondta, büszkeséggel tölti el, hogy megtette, beszéltem azt édesapjával is, aki azt mondta: »Ha egyszer gyerekeid lesznek, megmutathatod majd, hogy kiálltál valamiért«.

A norvég VG-nek még keményebben nyilatkozott, azt itt tudod elolvasni.

(Fotó: Getty Images)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.