Az UEFA kilenc csapattal megállapodott, három ellen viszont eljárást indít a Szuperliga miatt.

Az UEFA közölte, hogy a hat angol csapat (Man. United, Man. City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham), valamint a Milan, az Inter és az Atlético Madrid aláírta az úgynevezett klub kötelezettségvállalási nyilatkozatot, amely magában foglalja a reintegrációs lépéseket.

Három klubbal, a Real Madriddal, a Barcelonával és a Juventusszal azonban nem egyezett meg egyelőre az UEFA, ezért velük szemben fegyelmi eljárást indít a szövetség.

Az UEFA közleménye szerint a visszalépő kilenc klub mindent megtesz annak érdekében, hogy lezárja a kapcsolatát a Szuperligával, és összesen 115 millió eurót fordít a gyermek- és ifjúsági futballra európai és brit közösségekben. A csapatok belementek abba is, hogy hogy a következő szezonban a Bajnokok Ligája- vagy Európa-liga-szereplés után járó pénzük öt százalékát visszatartja az UEFA. Emellett beleegyeztek abba is, hogy 100 millió eurós büntetést kapnak abban az esetben, ha újra engedély nélkül akarnak szerepelni egy másik versenysorozatban. 50 milliós büntetést pedig abban az esetben kell fizetniük, ha nem teljesítik a kötelezettségvállalási nyilatkozatban vállalt egyéb feltételeket.

A Szuperligát még április közepén jelentette be 12 alapító tag, de a politikai és szurkolói nyomás miatt kilenc már két nappal később kihátrált, a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus azonban azóta is kivár.

A Szuperligával kapcsolatos további cikkeink:

Az UEFA elnöke burkoltan megfenyegette a Szuperliga-csapatokat

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke úgy gondolja, hogy a Szuperliga-csapatoknak viselniük kell döntésük következményét.

Florentino Pérez megmagyarázta, miért dőlt be a Szuperliga

A két napot megélt elitbajnokság vezetője csalódott.

Megbukott a Szuperliga, de ettől még egyértelmű az üzenet az UEFA felé

Szinte fel sem fogtuk, hogy egy puccs zajlik, már le is verték, ám ne felejtsük el az alapproblémát: az UEFA pénzhajhász és korrupt. A topklubok nem elégedettek, lesz folytatás.

(MTI/Player; Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Dibusz szerint felébresztheti a Fradit a háromgólos El-vereség