Összeszedtük, milyen sportprogramokat érdemes nézni az ünnepek alatt és szilveszter előtt, ha valaki esetleg túladagolta a bejglit és a Reszkessetek, betörők!-et, vagy csak simán úgy pihenne, hogy közben focit, kosárlabdát vagy egyéb sportot néz.

Karácsony és az újév körül sok sportágban szünetet tartanak, de így is vannak olyan ligák, ahol nincs leállás. Sőt, ezeknél hagyománya van a karácsonyi programnak, és éppen ezért rangadókat, kiváló meccseket rendeznek. Összeszedtük, hogy karácsony alatt és szilveszter előtt milyen sporteseményeket érdemes nézni.

A koronavírus-járvány miatt sajnos folyamatosan halasztanak el meccseket, érdemes ezt szem előtt tartani, de jelen állás szerint a cikkben szereplő meccseket megrendezik. Az időpontok azoknak a csatornáknak a honlapjairól származnak, amelyek közvetítik az adott eseményt.

Angol foci

A Premier League az egyedüli európai topbajnokság, amely nem áll le a karácsonyi időszakban. Mi több, Angliában óriási hagyománya van ennek a periódusnak, rengeteg meccset játszanak, a Boxing Day pedig az angol futballszezon egyik legjobban várt pillanata.

Az elmúlt fordulókban sok meccset halasztottak a koronavírus-járvány miatt, pár napja azonban úgy döntöttek a Premier League-csapatok, hogy nem lesz szünet, folytatódik a bajnokság. Boxing Day tehát lesz, de már most tudni, hogy nem rendezik meg az összes tervezett meccset. A Liverpool–Leeds- és a Wolves–Watford-meccs biztosan tolódik, de azért így is érdemes bekapcsolni a tévét. A Manchester City–Leicester-rangadó, de a Chelsea és az Aston Villa meccse is jó program. Vasárnaptól kezdődően egészen csütörtökig mindennap lesznek meccsek a Premier League-ben. Mutatjuk a szerintünk legjobbakat.

Az első Boxing Day-meccset 161 évvel ezelőtt játszották Angliában a világ két legöregebb klubja között, a Sheffield FC 2–0-ra győzött a Hallam FC ellen. 1957-ig a karácsony mindkét napján rendeztek meccseket, azóta viszont csak karácsony második napján.

December 26., vasárnap

16.00: Manchester City–Leicester City (Digi Sport 1)
18.30: Aston Villa–Chelsea (Spíler 1)

December 27., hétfő

21.00: Newcastle United–Manchester United (Spíler 1)

December 28., kedd

13.30: Arsenal–Wolves (Spíler 1)
21.30: Leicester–Liverpool (Spíler 1)

December 29., szerda

20.30: Chelsea–Brighton (Spíler 1)

Kosárlabda

A Premier League mellett az NBA sem áll le karácsonykor, sőt karácsony első napja igazi kosárlabdaünnep a világ legerősebb és legnépszerűbb bajnokságában, hiszen ilyenkor csak a legerősebb, legnépszerűbb csapatok játszanak. A játékosok számára is fontos ez a nap, többről van szó, mint egy mezei fordulóról, ilyenkor az amerikai tévés nézettségek is magasak, kiváló alkalom egy emlékezetes teljesítményre. A szombat este és éjjel, vasárnap hajnal több órán át biztosít nagyszerű programot az NBA-rajongók számára. A bajnok Milwaukee Bucks, a két évvel ezelőtti bajnok Lakers, a Nets és a Golden State Warriors is játszik.

Több, a mai napig emlékezetes teljesítmény volt karácsonykor az NBA-ben. 2004-ben például Kobe Bryant a Miami Heat ellen 42 pontot dobott, 2010-ben az akkor még fiatal Kevin Durant 44 ponttal tűnt ki, 2018-ban Kyrie Irving 40 pontot szórt a Sixersnek, tavaly pedig 37-et már Nets-játékosként a Bostonnak.

December 25., szombat

20.30: Milwaukee Bucks–Boston Celtics (Sport 1)
23.00: Phoenix Suns–Golden State Warriors (Sport 1)

December 26., vasárnap

02.30: Los Angeles Lakers–Brooklyn Nets (Sport 1)

Amerikai futball

Az NFL-ben nincs akkora hagyománya a karácsonyi programnak, mint az NBA-ben, és minden évben nem is rendeznek meccseket. Tavaly egy meccset játszottak karácsonykor, idén kettőt fognak.

Az egész liga legjobb mérlegével rendelkező csapata, a Green Bay Packers játszik azzal a Clevelanddel, amely csak 7–7-es mérleggel áll és utolsó jelenleg a divíziójában, de a playoffra még így is van esélye a koronavírus miatt kaotikus idei szezonban. Persze ehhez mindenképp kellene a Packers elleni győzelem, ami azért nem lesz egyszerű feladat. Az éjszaka másik meccsén az Arizona Cardinals és az Indianapolis Colts találkozik, a meccs egyik érdekessége, hogy a Colts története során először fog karácsonyi meccset játszani, és az Arizonának is csak ez lesz a harmadik ilyen alkalma. A Cardinals az egyik legjobb mérleggel rendelkezik az NFL-ben, az előző fordulóban viszont meglepetésre kikapott a liga egyik legrosszabb csapatától, a Detroit Lionstől, így egyelőre nem biztosította be a playoff-szereplést.

December 25., szombat

22.30: Green Bay Packers–Cleveland Browns (Arena 4)

December 26., vasárnap

2.15: Arizona Cardinals–Indianapolis Colts (Arena 4)

Darts

Felénél jár az év legfontosabb dartsversenye, a PDC-dartsvilágbajnokság. Az első két fordulóban már láthattunk két kilencnyilast, csütörtök este pedig egy 170-es kiszállót az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveldtől – de így is kiesett a holland.

A hétvégén szünetel a vb, hétfőn azonban már ismét rendeznek meccseket, most már a harmadik körben. A darts rajongóinak a jövő hét igazi csemege lesz, hiszen kiderül, hogy ki nyeri a világbajnokságot. A favoritok közül a címvédő Gerwyn Price, Michael van Gerwen, Peter Wright és Jonny Clayton is versenyben van, az ötödik kiemelt Van den Bergh azonban már búcsúzott. A hétfői program egyébként erős lesz, a címvédő mellett Clayton és a korábbi világbajnoki döntős Michael Smith is játszik.

December 27., hétfő

Délutáni Program

13.40: Michael Smith–William O'Connor (Sport 1)

Esti Program

20.10: Gerwyn Price–Kim Huybrechts (Sport 1)
Utána: Jonny Clayton– Gabriel Clemens (Sport 1)

Filmeket is tudunk ajánlani:

Ha pedig Reszkessetek, betörők!, akkor:

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
C. Ronaldót a Bayern után a Romával és a Chelsea-vel is szóba hozták