Vékony, ideális vagy túlsúlyos? Itt az idő, számold ki a testtömegindexed!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem csak a tökéletes strandtestedért, hanem az egészségügyi kockázatok elkerüléséért is nagyon jó, ha a nyári kánikulában tudod, mennyi az annyi. A BMI (Body Mass Index) kiszámítása egyszerű és gyorsan képbe kerülsz, vajon minden rendben van-e a testmagasságod és a súlyod körül.

A számítás a következő: a súlyodat (kilogrammban) el kell osztanod a testmagasságod (méterben vett) négyzetével. Például vegyük azt, hogy valaki:

  • 185 cm magas és
  • 65 kg testsúlyú

Akkor a számítás a következőképpen néz ki:

65 ÷ (1.85×1.85) =  18.99

Itt az eredmény: 18.99, ami normális, de már közelít a soványhoz. A BMI táblázata szerint így kell értelmezned a kapott értéket:

15 alatt: Kóros soványság

Ebben az esetben mindenképpen konzultálj orvossal a további teendőkről.

18,5 és 15 között: Sovány

A testtömegindexed szerint sovány vagy; helyes táplálkozással és rendszeres aktív testmozgással korrigálhatod a testsúlyodat – vagy elmehetsz modellkedni.

18,5 és 24,9 között: Normális 

A BMI érték alapján a súlyod és a testmagasságod tökéletes egyensúlyban van!

25 és 29,9 között: Túlsúlyos

Hopszi, úgy fest jócskán megszaladtak a zsírpárnák: egészséges, kímélő étrenddel és célzott, rendszeres  testmozgással lefaraghatod a kilókat – vagy elmehetsz modellkedni.

30 fölött: Kórosan túlsúlyos, elhízott

Ebben az esetben szintén mindenképpen konzultálj orvosoddal a teendőkről.

A számításkor figyelj a következőkre: húsz éves kor alatt nem alkalmazható megfelelő pontossággal. Emellett testépítőknél könnyen nyomhat az izom a BMI szerint túlsúlyosnak jelölt értéket: természetesen ebben az esetben nincs szó túlsúlyról. Valamint az életkor előrehaladtával normális, hogy több rakódik a testre, így 44 év fölött egy-egy értékkel a normális felé csökkentheted a kapott indexet.

Nem árt vigyázni, ugyanis a magyarok több mint fele túlsúlyosnak tekinthető a BMI index alapján számolva. A férfiak kb. hatvan százaléka és a nők közel fele túlsúlyos. Az esztétikai faktorokon kívül a túlsúly komoly egészségügyi kockázatokkal jár (és a soványság is szintén rizikós), így érdemes figyelned a helyes testtömegindex megtartására!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.