Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A mai fociban a klubhűség fogalma biztosan nincs az első száz elhangzó kifejezés között, ha szóba kerül a világ legnépszerűbb játéka. Csupán az igazi futballromantikusok szíve töltődik el melegséggel, ha egy beszélgetés során Paolo Maldiniről, Francesco Tottiról, Carles Puyolról, esetleg Paul Scholesról anekdotázik. Vagy Javier Zanettiről, az Intert játékosként tizenkilenc éven át szolgáló vasemberről, aki kedden Budapestre látogatott, és ha már itt járt, spontán matéteázott egyet a Fradi játékosaival, majd beállt cicázni az ifjú futballistapalánták közé.

A milánói Interben tizenkilenc idényt lehúzott Zanetti azon klasszisok közé tartozik, akit gondolkodás nélkül beszavaznánk minden idők legszimpatikusabb labdarúgóiból álló képzeletbeli csapatába. Sportszerűségét, szerénységét és odaadó játékát a rivális drukkerek is rendre elismerték, az őt túlzás nélkül bálványozó fekete-kék szurkolók pedig bármikor összedobnának annyi pénzt, hogy életnagyságú szobrot mintázzanak róla a Giuseppe Meazza stadion tövében.

Zanetti 1995-ben, az olasz futball egyik csúcsidőszakában vette fel először a Nerazzurri trikóját és 2014-es visszavonulásáig hazája címeres mezét leszámítva nem is hordott mást. Az Interben a kapust és a csatárt kivéve valamennyi poszton megfordult, játszott 858 tétmeccset, rúgott huszonegy gólt, nyert Bajnokok Ligáját, öt bajnoki és négy Olasz Kupa-címet, magasba emelte a klubvilágbajnoki trófeát, valamint  az akkoriban komoly presztízsű UEFA-kupát. Az argentin nemzeti csapatban 143 alkalommal futott ki a pályára, amivel természetesen rekordernek számít.

Napjainkban imádott klubjának alelnöki posztját tölti be, ilyen minőségben ült repülőre és landolt aztán a magyar fővárosban, ugyanis az Inter együttműködési megállapodást kötött a budapesti bázisú, a Hit Gyülekezete által gründolt Szent Pál Akadémia Futball Clubbal. A milánói klub első alkalommal szerződött európai egylettel, korábban kizárólag a kontinensen túlról keresett partnereket.

A szerződés-aláírással egybekötött sajtótájékoztató csurig megtöltötte a Groupama Aréna sajtószobáját, ahol utoljára talán a magyar-norvég Eb-pótselejtező után zsúfolódott össze ennyi médiamunkás.

A húsz esztendeje alapított magyar egyesület nyolc utánpótláskorú és két felnőtt szakosztályt működtet, előbbiben összesen százötven gyereket képeznek. Az együttműködés értelmében többek között Budapestre költöznek majd a milánói mamutklub utánpótlásedzői, a Szent Pál Akadémia ifjú játékosainak pedig lehetőségük lesz egyhetes turnusokban Olaszországban edzőtáborozni. Természetesen a legjobbak akár az Inter korosztályos csapatáig is eljuthatnak, de ahogy maga Zanetti is mondta, nem ez a legfőbb célkitűzés. Nem a tehetségkutatás a fontos, hanem elsősorban férfiakat és másodsorban labdarúgókat nevelnek, valamint igyekeznek átadni az általuk képviselt értékrendet.

A rendkívül elegáns, Traktor becenevű korábbi csapatkapitány a rá jellemző szerénységgel érkezett meg az eseményre, majd egy félmosoly kíséretében odaköszönt a második sorban helyet foglaló zöld-fehér melegítős ferencvárosi futballistáknak, de csak később derült ki, miért.

A hivatalos beszédek és a szerződés szignózása, majd az engedélyezett két újságírói kérdést követően Zanetti egyből Fernando Gorriaránhoz, a Fradi uruguayi középpályáshoz lépett, aki a Dél-Amerika szerte imádott matéteát szürcsölgette – ezt szúrta ki rögtön a legenda (erősen gyanítjuk, hogy Gorriarán előre megfontolt szándékú, tudatosan megtervezett akciójáról volt szó). Nagy mosolygások, kézfogások és bemutatkozások után Zanetti azon nyomban szürcsölt egyet a tengerentúli kontinensen a víznél is népszerűbb itókából, s miután pár szót váltott Leandróval, illetve az "akcióhőssel", elindult átöltözni, mert újabb feladat várt rá.

A stadion gyepén immáron melegítőben állt le passzolgatni és cicázni az akadémia ifjoncaival. A kicsiknek – bár valószínűleg koruknál fogva nem nagyon hallhattak róla – bizonyára óriási élményt jelentett játszani vele és még az a kis focista sem haragszik rá, aki a szép számú nézősereg szeme láttára kapott kötényt tőle. Testfelépítését és lendületét látva szerintünk bármelyik hazai első osztályú csapatba  beférne annak ellenére, hogy negyvenöt éves lesz augusztusban...

A mindig mosolygós és jól fésült Zanetti becsületére legyen mondva mindenkivel fotózkodott az edzés végén, miközben nagyokat kortyolt a matéteából, és még az őt éltető magyar Inter szurkolói klub tagjainak is odaintett. Ahogy önéletrajzi könyvében is leírja: neki soha nem jelentett nyűgöt odaállni egy képhez, vagy aláírni egy posztert, mert pontosan tudja, milyen az, ha az ember éveket vár arra, hogy kedvencével akár csak egy kézfogás erejéig találkozzon.

Aki ezen a fagyos márciusi napon jelen lehetett a futballtörténelem egyik ikonjának magyarországi látogatásán, talán nem vesztette el a reményt, hogy a romantika azért mégsem halt ki teljesen a mai futballból.

Fotók: INTER Academy Szent Pál Hungary - Dósa Győző (Beloved.hu)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.