Börtönedzés haladóknak, módszerek az izomtömeg növelésére, az ízületek erősítésére és a testzsír-arány csökkentésére.

Az amerikai őrület tovább fokozódik

A már hazánkban is példátlan sikernek örvendő Fegyencedzés kalandos sorsú szerzője, Paul Coach Wade, a néhai elítélt nem sokat várt a folytatással.  Az első rész betekintést nyújtott a saját testsúllyal – ráadásul minimális eszközigénnyel – végzett edzés rejtelmeibe. Láthattuk, hogy a módszer hatásos, általa funkcionális és szép fizikumra tehetünk szert, és ami a legfontosabb, brutális erőre. Az elkötelezett atléta hat gyakorlat egyre nehezebb variánsait követve juthat el progresszív módon a hírhedt mesterlépésekhez, többek között az egylábas guggolás, egykezes fekvőtámasz, egykezes húzódzkodás művelőinek kiváltságos klubjába.

Az a könyv az alapvetés, az erő alaprendszere, a szerző szemében az erő minden mozgás alapja. A kissé eltérő modorban íródott folytatás azoknak szól, akik már dolgoznak az erőfejlesztésen és izomépítésen, mégpedig az első kötet alapján. Itt is funkcionális edzésmódszerrel van dolgunk, azok számára, akiknek nem a divat és a külcsín, a járulékos kockás has a fontos, hanem a keménység, a teljesítmény és az eredmény. A második kötetben található módszer tehát nem az első rész gyakorlatainak helyébe lép, inkább azokra épül.

A leggyengébb láncszem

Az első kötet összetett alapgyakorlatai és ezek variánsai megdolgoztatják és fejlesztik a főbb izomcsoportokat, ám vannak kisebb izmok, területek, melyek általában igazságtalanul kevesebb figyelmet kapnak. Pedig ezek elhanyagolása bizony sérüléshez vezethet: a nyak, vádli, alkar és az oldalsó hasizmok erősítése is fontos tényező, érdemes ügyelni rájuk. A könyvben ezek a testtájak szárnysegédizmokként szerepelnek. Azért is érdemes foglalkoznunk velük, mert ezeknek a területeknek a megerősítése jelentősen növelheti a főbb izomcsoportok hatásfokát, gyorsítva azok fejlődését, hiszen minden gép csak annyira erős, mint annak leggyengébb láncszeme.

A szárnysegédizmok fejlesztését taglaló szakasz az alkar izmainak fejlesztésével kezdődik. Könnyű belátni, hogy a vasmarok a hétköznapi életben is hasznos tud lenni. A szerző az alkarhajlítók fejlesztésére a függeszkedés nyolc, természetesen egyre nehezebb variánsát szorgalmazza. Az alkar feszítő izmaira pedig az első kötetből már ismerős tíz fekvőtámasz-típus szolgál, csakhogy itt az egyre nehezedő gyakorlatokat ujjbegyen kell végrehajtani – nem mindennapi erőpróba… Aki azt gondolja, hogy erős a marka, meg fog lepődni, ha elolvassa ezt a részt és kipróbálja, mit ér valójában.

Fel a zászlót!

Az oldalsó mozgáslánc izomzatát egy elsőre már-már lehetetlennek tűnő mutatvány megtanulásával lehet fejleszteni: ez a zászló. Két alaptípusával találkozhatunk, az átkulcsolós zászló (clutch flag) a könnyebb, az eltoló zászló (press flag) a nehezebb, mindkettőt „nyolc, nem is olyan könnyű lépésben” sajátíthatjuk el. Mindkettő nagyon nehéz, egész testet megdolgozó erőgyakorlat.

A nyak edzése ismerős lesz azoknak, akik a küzdősportok, harcművészetek világában mozognak. Fejlesztése az elülső híd és a birkózók számára oly kedves birkózóhíd rávezetői segítségével történik. A szárnysegédizmok sorában a vádli az utolsó, ez esetben is értelmes leírással van dolgunk, számos ötlettel és tippel, hogy hogyan dolgozhatjuk meg a lábszárat súly nélkül, mégis keményen.

Börtönjóga

Már a Fegyencedzés első kötetének is egyik legnagyobb erénye az ízületek védelme, kíméletes megerősítése volt. Ez a főrész a hajlékonyság, nyújtás és mobilitás tényezőit járja körül. Aki jól ismeri a gimnasztikát, annak nyilvánvaló, hogy ezek a testmozgás integráns részei. Wade kimerítően tárgyalja a nyújtás különféle módozatait, majd előáll csodafegyverével, az úgynevezett hármasbefutó (Trifecta) módszerével.

A módszer három gyakorlat fokozatos elsajátításán keresztül teljes körű nyújtást ígér. Ezek a híd, az L-tartás és a csavart ülés. A funkcionális hármas gyorssegélye mind az elülső, mind az oldalsó és a hátsó izomláncolatokat nyújtja, erősíti, mobilizálja, ezenkívül üdvös hatással van a vázizomzatra is. Jó lehetőséget nyújt arra, hogy kiküszöböljük az esetleges aszimmetriákat.

Mindhárom statikus tartás variánsait sem repetitív módon, sorozatokkal és ismétlésekkel, hanem időre, a mozdulatot hosszan kitartva kell végrehajtani. Ezek így izometrikus gyakorlatok. Börtönjóga? Úgy bizony, ezek a jógában közismert ászanák, hatásukat évezredek igazolták. Kiváló nyújtások, melyeket statikus módon végezve még a háborgó elme is megnyugszik egy kissé. Gyakorlásuk a fokozatosságnak köszönhetően biztonságos, akár nap mint nap végezhetők, felfrissítik az embert.

Rács mögött

A Fegyencedzés 2 egyéb izgalmas részleteket is tartogat. Bepillantást nyerhetünk az amerikai börtönélet mindennapjaiba, felhívja a figyelmünket a fegyelem és pihenés, az alvás és regenerálódás fontosságára, megmutatja, hogy a fegyencek miként viszonyulnak a cigaretta és egyéb kábítószerek használatához, alaposan tárgyalja a börtönkosztot és a táplálkozási lehetőségeket. Megdöbbentő, hogy mit esznek össze az amcsi sittesek...

Nagyon hasznos fejezet foglalkozik a sérülések kezelésével, rehabilitációjával. Érthető, pontokba szedett tanácsokkal szolgál, mit kell tennünk, ha már kész a baj. Ugyancsak követhető tanácsokat találunk, melyek segítségével megküzdhetünk démonainkkal, sikerrel kezelhetjük kifogásainkat, könnyebben átbillenhetünk motivációs holtpontjainkon. Sokaknak ez a kedvenc fejezetük, ebből merítenek erőt, ha céljaik elhalványulnak. Jó, hogy ez a mentális oldallal foglalkozó szakasz is belekerült a kötetbe, színesíti a képet és még hasznos is.

Vasgyúrás a sitten?

A könyv zárófejezete eloszlatja a börtönedzéssel kapcsolatos mítoszokat: megtudhatjuk, hogyan is fest valójában a vaspumpálás a börtönökben, hogyan edzenek, milyen súlyokat használnak.

A könyv főbb vonalainak ismertetése után a fegyencedzés művelői is megérdemelnek néhány szót. Ők azok a magányos atléták, akik úgy döntöttek, otthon tesznek radikális lépéseket egy egészséges, teherbíró és erős test felépítése felé. Akár önmagában, akár kiegészítésként végzik a gimnasztikát, lelkesedésük, mely a gyors eredményeken alapul, már-már vallásos színezetű. Ők a testkultúra névtelenül rejtőzködő kalandorai, akiken talán külsőre nem is látszik az általuk birtokolt erő. Ők azok, akik elindultak a testi tökéletesedés rögös útján, amely végső soron egy komoly önismereti folyamat.

Hamarosan napvilágra kerül a sorozat harmadik része, amely ugyanazon alapokra épülve a robbanékonyságról, dinamizmusról és túlélőképességről szól majd.

Tovább:
A legfrissebb player-cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Fegyencedzés – Új őrület az amerikai börtönökből

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Orosz milliárdok érkezhetnek a Fradihoz

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés