Ezek a játékok – ha nem is érhetnek fel a Blizzard mesterművéhez – talán csillapítják valamelyest a Diablo III után sóvárgó konzolosok éhségét!

No.10 - Dungeon Hunter: Alliance (PS3)

Letölthető játék, mely ráadásul iPhone-on kezdte a pályafutását, ehhez mérten nem is váltja meg a világot. Mérsékelt elvárásokkal azonban okozhat a játékosnak néhány meglepetést, hiszen egész jó mozgásérzékelős irányítással és élvezetes multiplayer szekcióval támogatták meg a Gameloft fejlesztői. Diablo ultra-light. Vagy inkább ne emlegessük együtt a két címet?

No.9 - Untold Legends: Dark Kingdom (PS3)

Ez a 2006-os játék kapott anno hideget és meleget egyaránt, de a „Diablo-klón” műfajban olyan sivár képet mutat a jelen konzolgeneráció, hogy nem hagyhatjuk ki a Dark Kingdomot a felsorolásból. Lehet, hogy a játék jóindulattal is csak közepes, a Blizzard művéhez viszonyítva pedig nevetségesen repetitív, de azért mérsékelt elvárások mellett szerezhet néhány kellemes órát és a használtpiacon egy fél kiló farhátért vágják az ember után.

No.8 - Sacred 2: Fallen Angel (PS3/X360)

A konzolos Sacred 2 megítélése mind a játékosok, mind a szaksajtó oldaláról eléggé vegyes. Mivel ebben a műfajban nagyítóval kell keresni a programokat, ezért az a legokosabb, ha inkább ajánljuk, mint ellenjavalljuk ezt az alkotást. A játékidő 70%-át a következő tevékenység teszi ki: harc, zsákmányolás, fejlesztés, aztán elölről ugyanez. Ha nem nézünk olyan tényezőket, mint a hangulat, stílus, körítés, akkor végső soron a Diablot is ezért szerettük.

No.7 - Dungeon Siege 3 (PS3/X360)

Tavaly mindkét HD-konzolra megjelent a Dungeon Siege harmadik része és bár a kritikusoktól kapott néhány ejnye-bejnyét, azért ismerjük el, hogy az echte rossztól kilométerekre van a Square Enix játéka. A harc élvezetes, a fejlesztés és a ládák után kutatás nemkülönben és ráadásul néha egy-egy döntésünk befolyásolja a sztori végkimenetelét is. Nem egy Diablo, de valami olyasmi.

No.6 - Torchlight (X360)

Ez az Xbox Marketplace-ről letölthető cím nem fog hónapokig magához láncolni, de jó néhány kellemes éjszakát köszönhetsz majd hangulatos labirintusainak, fantáziadús szörnyeinek és sokat dicsért loot-rendszerének. (Lootolásnak a legyőzött ellenfelektől, illetve az itt-ott elrejtett ládákból való zsákmányolást nevezik.)

No.5 - Marvel: Ultimate Alliance (PS3/X360)

Ezzel az élvezetes és pörgős játékkal már közelítünk a „nagyon jó” kategóriájához. Az Ultimate Alliance szinte az összes kézikonzolra megjelent, bár mi az egész pofás PSP verzión kívül nem igazán ajánlanánk egyiket sem. Ellenben mind a PS3, mind az X360 verzió kiválóan sikerült. Egy raklapnyi szuperhőst terelgethetünk végig egy tisztességes sztorin, látványos átvezetőkkel megtámogatva, miközben a fejlődési rendszer és a harc is elégedett mosolyra húzza a szánkat.

No.4 – Deathspank (PS3/X360)

Ha a körülrajongott akció-RPG-t a stand-up műfajának jeles képviselői alkotnák újra, akkor az eredmény valami olyasmi lenne, mint a Deathspank, illetve folytatásai, a Thongs of Virtue (Az Erény Tangái) és a The Baconing. Elképesztően stílusos grafika, instant röhögésbe fulladó öldöklés, tökkelütött, mégis megfelelő kihívást biztosító ellenfelek és olyan fegyverek, mint például a szivárványszínű unikornisszar. Sikerült egy mondatban összefoglalni a Deathspank lényegét.

No.3 - Bastion (X360)

A Bastion ránézésre olyan, mintha a Diablo sötét világát vízfestékkel alkották volna újra és a fenyegető légkört valami éterien bájos hangulattal cserélték volna ki. Persze a különbség nem csak a külsőségekben ragadható meg, hiszen a Blizzard alkotásához képest a fejlesztés, a harc és a sztori is elég szerénynek mondhatóak. A Bastion ennek ellenére gyönyörű, maradandó élménnyel gazdagítja játékosait, és jó pár hétig el lehet vele szöszölni.

No.2 - Dead Nation (PS3)

Minden idők egyik legjobb zombis lövöldéje már régóta letölthető a Playstation Networkről, sőt, a nagy PSN leállás miatt a Sony 2010-ben ingyenesen is elérhetővé tette. A potom pénzért beszerezhető játék tavaly a nagy sikerre való tekintettel Road to Devastation címmel egy megunhatatlan kiegészítőt is kapott. Az élvezetes tűzharc, a tömegesen támadó ellenfelek, a fejleszthető páncél és fegyverek, illetve az izometrikus nézet miatt ez az online coopban is nyomható gyöngyszem a PS3 lehető legjobb Diablo-pótléka.

No.1 - Borderlands (PS3/X360)

Míg a lista többi résztvevője leginkább megjelenésében rokonítható a ma éjjel kasszát robbantó alkotással, addig a Borderlandsra nézve első reakciód az lehet, hogy elküldesz minket melegebb éghajlatra. Valóban, sem az FPS nézet, sem a poszt-apokaliptikus sci-fi környezet nem a Diablot fogja eszedbe juttatni, de minden egyéb – a többjátékos kooperatív mód, a gyűjtögetés, a zsákmányolás és a tápolás – kellemesen ismerősek lesznek. Tökéletes alternatíva, kicsit másképp.

Több játékra is kíváncsi vagy?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában