9/11.

2001. szeptember 11-e olyan nap, amely örökre megváltoztatta a világot. Ezen a reggelen az Egyesült Államokat példátlan terroristatámadás érte, amikor négy eltérített repülőgéppel pusztító csapásokat mértek a World Trade Centerre, a Pentagonra és egy harmadik célpontra, amely szerencsére a hős utasok közbelépésének köszönhetően nem ért célt, és Pennsylvania egyik mezőjére zuhant. A támadások során 2977 ártatlan ember vesztette életét, köztük számos nemzet polgára, valamint elhunyt 19 géprabló.

A terrortámadások emléke és hatása nemcsak az amerikaiak, hanem az egész világ számára emlékeztetőül szolgál arra, hogy mennyire törékeny az élet. A katasztrófa napján emberek ezrei mutattak példát hősiességből és önfeláldozásból, különösen a mentőszolgálatok tagjai, akik közül sokan életüket adták azért, hogy másokat megmentsenek.

A nagyobb felbontásért kattints a képekre!

A támadásokat követő években a világ több pontján emlékhelyek és múzeumok létesültek, amelyek célja, hogy ne feledjük el az áldozatokat és a tragédia tanulságait. New Yorkban a Ground Zero helyén felépült 9/11 Memorial & Museum nemcsak az elhunytak emlékét őrzi, hanem az ott dolgozók hősies tetteit is bemutatja – a múzeum számos dokumentumot, személyes tárgyat és beszámolót gyűjtött össze, hogy megőrizze a történelmi eseményt és segítsen megérteni annak globális hatásait​.

A nagyobb felbontásért kattints a képekre!

A támadásokat követően a világ különböző kormányai és szervezetei számos biztonsági intézkedést vezettek be. Az Egyesült Államokban ezek az intézkedések többek között a repülőtéri biztonság szigorításához és a USA Patriot Act* elnevezésű törvény elfogadásához vezettek. A nemzetközi színtéren is hasonló reakciókat váltott ki, amelyek célja a globális terrorizmus elleni küzdelem volt.

*USA Patriot Act (Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001) egy, az Egyesült Államok kongresszusa által hozott törvény, ami lehetővé teszi a rendfenntartó szervek számára, hogy bírói végzés nélkül figyelhessenek telefonvonalakat, e-maileket, személyes orvosi, pénzügyi és egyéb iratokat, valamint eltöröl több, az országon belüli hírszerzést korlátozó rendszabályt. Kiterjeszti az pénzügyminiszter hatáskörét a pénzügyi tranzakciók ellenőrzésére, kiváltképp a külföldi egyének és szervezetek esetében, és nagyobb szabadságot ad a rendfenntartó szerveknek és a bevándorlási hivatalnak a terrorizmussal gyanúsított bevándorlók letartóztatására és kitoloncolására. A rendelet továbbá meg is változtatta a terrorizmus definícióját úgy, hogy az magában foglalja a belföldi terrorizmust is, ezzel megnövelve azon tevékenységek számát, melyek felderítésére kihasználhatóak az általa nyújtott plusz hatáskörök. (Wikipédia)

A 9/11 hatásai máig érezhetők a világ különböző pontjain, mind a politika, mind a társadalom szintjén. A tragédia arra tanított bennünket, hogy soha ne felejtsük el a béke és biztonság fontosságát, és hogy hálásak legyünk azokért, akik életüket kockáztatják embertársaik iránt.

(Forrás: National Archives, 911memorial.org, Smithsonian Magazine, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A legjobb barátaid: a kutyád, és ez a talpbetét

Két újabb iPhone-t is kidobott az Apple a kínálatából

Közzétették az első fotót az összeroppant Titan tengeralattjáró roncsáról

További cikkeink a témában