Kiválasztották 2017 legfontosabb tudományos áttörését
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Science tudományos folyóirat ezúttal is kiválasztotta az év legjelentősebb tudományos áttörését. A szaklap munkatársai azt az augusztus 17-ei eseményt tették első helyre, amely során két közel naptömegű csillag megközelítette egymást, majd egyre gyorsulva, spirális pályán összeütközött, miközben mintegy 100 másodpercen keresztül gravitációs hullámjeleket keltettek.

A kozmikus jelenség viszonylag közel, a Földtől nagyjából 130 millió fényévnyire következett be. Ez az egész pedig azért volt egészen rendkívüli, mert ezzel kezdetét vehette a többcsatornás csillagászat korszaka, amikor egyazon eseményről két fizikailag teljesen különböző méréssel is információhoz juthatnak a tudósok. A gammakitörés jeleinek két másodperces késése a gravitációs hullámokhoz képest egyébként Albert Einstein egy újabb jóslatát is igazolta, mivel bizonyítékot jelentett arra, hogy a gravitációs hullámok valóban fénysebességgel terjednek.

A Frei Zsolt Széchenyi-díjas asztrofizikus és kutatócsoportja – Bécsy Bence, Dálya Gergely, Frei Zsolt és Raffai Péter – által összeállított, mintegy 2,5 millió galaxist tartalmazó katalógus, a Glade is segítette a tudósokat a felfedezésben.

Szimuláció két neutroncsillag esetleges „összetalálkozásáról”:

A Science munkatársai is kiemelték azt, amit nyáron a tudósok, mégpedig hogy ez a felfedezés átformálhatja az univerzum működésével kapcsolatos gondolkodásunkat is. A háttérszámítások szerint egyébként egy ilyen erősségű neutroncsillag-összeolvadás kevesebb mint egyszer fordul elő 80 ezer évente, éppen ezért

De a folyóirat megemlített néhány nagy tudományos csapást is 2017-ből, az egyik ezek közül az amerikai elnök és a tudományos világ képviselői között létrejött működésképtelen párbeszéd volt – ugyanis Trump többször is hangoztatta, hogy a globális felmelegedés kamu, így többek között kivezette az USA-t a párizsi klímaegyezményből, valamint számos környezetvédelmi szabályt is visszavont az elmúlt év során.

Bár tegyük hozzá, a végén már kicsit ő is megtört:

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.