Tudományos kutatási feladatokra is alkalmas lesz.

A 4iG Nyrt., az Antenna Hungária Zrt., valamint a New Space Industries Zrt. közösen megalapították a CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. (CarpathiaSat Zrt.) nevű vállalkozást, melynek célkitűzése, hogy

„2024-ben geostacionárius pályára állítsa és hosszú távon üzemeltesse Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdját”.

* A geostacionárius pálya (Geostationary Earth Orbit, GEO) olyan Föld körüli pálya, amelyen egy objektumnak a Föld forgási sziderikus periódusával megegyezik a keringési ideje (23 óra, 56 perc, 4,1 másodperc), és az Egyenlítő síkjában van. Ennek következtében az objektum a Föld bármely pontjáról (ahonnan látható) mindig azonos helyen, látszólag mozdulatlannak látszik. A pálya magassága 35 786 km az átlagos tengerszint fölött.

Korábbi időpont már csak azért sem lehetséges, mert a magyar kormány még 2004-ben bérbe adta a pályaszakaszt (egy külföldi magáncégnek), szerződés pedig csak 2024-ben jár le. Ezt követően viszont Magyarországnak ismét lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen újabb húsz évre.

Az Amazon beszállt az űrinternetversenybe

Elon Musk után Jeff Bezos is több ezer műholddal árasztja el világűrt.

(Forrás: BÉT, Wikipedia, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés