Sokan nem is gondolják, mennyire egyszerű kicsit jobban Facebookozni. Mint ahogy egy PC esetében, a legnagyobb közösségi oldalon sem árt néha körbenézni és takarítani.

1. Az appok

Mint ahogy az okostelefonok világában léteznek jól megírt és pocsék appok, nincs ez másként a Facebookon sem. Ráadásul sokszor, csak egy barát kérésére, vagy egy leendő nyeremény reményében telepítünk egy alkalmazást, amit a rutinosabbak eleve úgy tesznek, hogy már telepítés közben beállítják, hogy senki se láthassa rajtuk kívül, amit az applikáció művel. Ha be vagy lépve a Facebookra, akkor látogass el az applikációk menedzselésére szolgáló oldalra, ahol valószínűleg hozzám hasonlóan meg fogsz lepődni mennyi felesleges cucc tesped a profilodban. Amiket biztosan nem használsz, azokat nyugodtan törölheted a jobb oldali kis X-el, de azokat is érdemes nem publikussá tenni az Edit funkció segítségével, amelyeket csak azért használsz, hogy például friss hírekhez juss a közösségi oldalon.

2. Özönlik a szemét

Gondolom sokan találkoztunk már az úgynevezett mindentfeltolokafáccséra felhasználóval. Azokról van szó, akik óránként cserélnek profilképet, és naponta legalább kétszer a Timeline borítót is kicserélik egy épp aktuális nyereményjáték képére, hátha így nagyobb esélyük lesz nyerni, de ugyanúgy fontosnak érzik megosztani a világgal, hogy a melóhelyi büfében ma fincsa a zöldborsófőzelék. Alapvetően nincs ezzel semmi baj, de van (például engem), akit ez kifejezetten zavar, mivel bár folyamatosan be vagyok lépve, csak 1-2 óránként csekkolom a fészt és olyankor kissé bosszantó a sok ilyen haszontalan infóból kihámozni a számomra fontosat. Nos, van egy barátunk, a kis lefelé mutató nyíl, ami akkor bukkan elő, ha egy bejegyzésre fölé visszük az egeret. A nyílra kattintva pedig remek lehetőségeket kapunk, amivel megadhatjuk, hogy anélkül, hogy az ismeretség megszakadna, az adott felhasználó mely tevékenységeiről szeretnénk tudni, de lehetőség van arra is hogy teljesen eltűntessük a falunkról, ha már totál készen vagyunk idegileg.

3. Biztonság, biztonság, biztonság

Nem győzzük hangsúlyozni mennyire fontos annak a tudatában lenni, hogy amit a Facebookon teszünk azt mások is láthatják. És sajnos nem abban a rózsaszín világban élünk, ahol mindig mindenki jót akar nekünk. De ha ez kissé paranoiás szemléletnek tűnik, akkor is érdemes végigszaladni a Facebook adatvédelmi beállításain, mivel nem biztos, hogy szerencsés, ha a főnökünk meglátja hogyan néztünk ki a tavalyi Balaton Sound utolsó napján csatakrészegen. Ráadásul most már tényleg egyszerű a beállítás, pár perc alatt megadhatjuk melyik csoport/barátaink/család stb. mit és hogyan láthasson rólunk, aki pedig a lehető legnagyobb biztonságra törekszik és/vagy nem akar ezzel sokat tökölni, az tiltson le mindent, amivel bár veszít néhány funkciót, nyer némi biztonságérzetet.

Tippek, trükkök egy szebb tech élethez a Playeren!

(forrás: Lifehacker)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában