Rekordmagasságba emelkedett a világ elektromos hulladékának mennyisége.

2019-ben világszerte 53,6 millió tonnányi elektromos hulladék halmozódott fel, a tanulmány szerzőinek számítása szerint

az elemmel, akkumulátorral vagy hálózati csatlakozóval rendelkező, kidobott műszerek össztömege akkora, mint 350 Queen Mary 2. méretű hajóé – ez 21%-os emelkedést jelent az elmúlt öt évben,

A nagyrészt műanyagból és szilikonból álló hulladék között nagy mennyiségben megtalálható réz, arany és más nemesfém, amiket például áramvezetőként használnak. Míg egyhatodukat újra felhasználták, ezeknek az értékes összetevőknek a többi részét – mintegy 57 milliárd dollár értékben – nem hasznosították újra.

A leselejtezett elektronikus eszközök az egészségre is a környezetre is veszélyt jelentenek, mivel olyan anyagokat tartalmaznak, melyek károsítják az idegrendszert. Ilyen anyag például a higany is.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Egyeteme, a Nemzetközi Szilárdhulladék-gazdálkodási Egyesület (ISWA) és más szervezetek együttműködésével elkészített tanulmány szerint az elektronikai hulladék mennyisége 2030-ra 74 millió tonnára növekedhet.

Italosdoboz, pizzáskarton, samponflakon – Így gyűjtsd szelektíven a hulladékot, hogy értelme is legyen

A szelektív hulladékgyűjtés már nem menő, hanem alap. A szándék viszont kevés, nem árt, ha tudod, hogy kell pontosan csinálni.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Ez jelenleg a világ (tíz) legjobb kamerás telefonja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés