Pokoli a hőség Szibériában.

A napokban több tucatnyi melegrekord dőlt meg Szibériában, szerdán például Bajevóban 39,6 Celsius-fokot, Barnaulban pedig 38,5 Celsius-fokot mértek, vagyis arrafelé jelenleg melegebb van, mint itt, Magyarországon – a WorldData szerint Szibériában a nappali átlaghőmérséklet 22-25 Celsius-fok között alakul a nyári hónapokban (legalábbis az elmúlt 20 évet nézve).

Szibéria a bolygó egyik leggyorsabban melegedő régiójának számít, ahol a szélsőséges melegek egyre intenzívebbé válnak, az Európai Unió klímafigyelő egységének (Copernicus Climate Change Service, C3S) igazgatóhelyettese, Samantha Burgess szerint

„ezek a hőhullámok komoly következményekkel járnak az emberekre és a természetre nézve, és egyre gyakrabban fognak előfordulni, hacsak nem csökkentjük gyorsan az üvegházhatású gázok kibocsátását”.

És nem csak Szibériában volt rekordmeleg: szerdán Kínában több mint 45 Celsius-fok, Üzbegisztánban 43 Celsius-fok, Kazahsztánban pedig 41 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek. Maximiliano Herrera klimatológus szerint

soha nem látott hőhullám sújtja a régiót, ami „átírja a világ éghajlati történelmét” és ami még ennél rosszabb lehet a jövőben.

(Forrás: CNN, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Kiderült, hogy van egy másik holdja a Földnek, ráadásul már az időszámítás kezdete óta

Március 28-án észlelték először, majd április 7-én hivatalosan is bejelentették azt az aszteroidát, amely a Földdel szinkronban kering a Nap körül, miközben körbejárja bolygónkat, vagyis így gyakorlatilag a Föld holdjának tekinthető – az ilyen objektumok hivatalos elnevezése a kvázi-hold/kvázi-szatelit.

Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor 5 hónap alatt felélnénk a Föld egész éves erőforrásait

Földünk erőforrásai igencsak végesek, pláne, ha úgy élünk, ahogy.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból