Az önkielégítés ősibb tevékenység, mint gondolnánk.

Evolúcióbiológusok a maszturbáció eredetét olyan ősi főemlősökig vezették vissza, amelyek több tízmillió évvel megelőzték az első embereket.

„Annyit mondhatunk, hogy ez a viselkedés körülbelül már 40 millió évvel ezelőtt is jelen volt. (...) Nem arról van szó, hogy néhány faj egy nap felébredt, és elkezdte ezt csinálni. Ez egy ősi, kifejlődött tulajdonság.”

– mondta a University College London vezető kutatója, Dr. Matilda Brindle.

A kutatók abban a reményben vetették bele magukat az önkielégítés történetének felkutatásába, hogy így majd megérthetik az első pillantásra evolúciós rejtélynek tűnő viselkedés eredetét. Ugyanakkor az továbbra sem világos számukra és a tudomány számára, hogy emögött milyen evolúciós cél állhatott, vagyis az önkielégítés miértjére nem kaptak választ.

A maszturbáció történetének rekonstruálásához a tudósok több száz publikációt, kérdőívre adott válaszokat és személyes feljegyzéseket gyűjtöttek össze a maszturbáló főemlősökről a primatológusoktól (a főemlősökkel foglalkozó tudományág szakértői) és állatkerti gondozóktól. Ezután az információkat feltérképezték a főemlősök evolúciós fáira, így kiderült, hogy nagyjából meddig nyílhat vissza az időben ez a tevékenység.

Bár az már kevésbé világos, hogyan alakult ki 40 millió évvel ezelőtt, azt azonban sikerült megállapítani, hogy a maszturbáció minden nemű és korú főemlősnél általánosnak volt tekinthető.

Azt sem tudni, hogy mi vitte rá a nőstényeket és a hímeket, bár utóbbi esetében több teória is létezik:

  • A hímek az önkielégítéssel növelték a párjuk teherbe esésének esélyét – egy alacsonyabb rangú hím például azért maszturbálhatott, hogy a szex előtt fokozza az izgalmát, így gyorsabban, még azelőtt megtermékenyíthette partnerét, mielőtt egy testes vetélytársa megzavarta volna az aktust és elzavarná őt.
  • A maszturbáció segíthetett a hímeknek abban is, hogy a régi spermiumokat kiürítsék, így a frissebb és versenyképesebb spermiumokat vethetik be a légyott során.
  • Az önkielégítésre az is magyarázat lehet, hogy a szex utáni maszturbáció segít átmosni a nemi szerveket, csökkentve ezzel a fertőzés kialakulásának kockázatát.

Dr. Matilda Brindle szerint további adatokra van szükség ahhoz, hogy a nőstények maszturbációjának evolúciós mozgatórugóit meg lehessen határozni. Egy elképzelés azért esetükben is van:

  • A szex előtti maszturbáció némi befolyást biztosít a nőstény főemlősöknek arra, hogy melyik hím ejtse teherbe őket. Az önkielégítés hatására ugyanis a hüvely kevésbé savassá válik, ami a választott pár spermája számára barátságosabb környezet biztosít.

„Ez egy olyan gyakori viselkedés az állatvilágban, hogy teljesen zavarba ejtőnek találom, hogy korábban senki sem kutatta ezt. (...) Ez egy teljesen természetes viselkedés, a szexuális viselkedés egészséges repertoárjának része”

– zárta Dr. Matilda Brindle.

(Forrás: The Guardian, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor 5 hónap alatt felélnénk a Föld egész éves erőforrásait

Földünk erőforrásai igencsak végesek, pláne, ha úgy élünk, ahogy.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból