A Washington State University kutatói kifejlesztettek egy olyan hordozható szenzort, amely képes azonosítani egy olyan biológiai indikátort a szervezetünkben, amely egyes rákos megbetegedésekkel összefüggésbe hozható. A Lei Li vezette kutatócsoport a Biosensors and Bioelectrics című tudományos folyóiratban közölte a tanulmányát.

Persze egy okostelefonra is szükségünk lesz, egy használható kamerával megáldva, ugyanis ezen keresztül vizsgálja meg a spektrométer a vér- és szövetmintákat – egyszerre akár többet is –, és ami a lényeg:

azonosítani tudja azt az interleukin-6 (IL-6) nevű fehérjét, amely kapcsolatba hozható például a tüdő-, a máj-, a prosztata-, a mell- és a bőrrákkal.

Így működik

Az IL-6 fehérjét az emberi szervezet termeli valószínűleg egyfajta figyelmeztető jelzésként, de azért azt érdemes tisztázni, hogy

kis mennyiségben ott ólálkodhat egy egészséges ember vérkeringésében is, tehát nem kell egyből riadót fújni.

Főleg, mert a depresszióval és a hangulatingadozással is összefüggésbe hozható, így korántsem jelenthető ki az, hogy valaki csupán azért rákos, mert megemelkedett az interleukin-6 szintje.

Remélhetőleg mihamarabb a piacra dobják

Persze itt a szervezetben található IL-6 mennyiségén van a hangsúly. Mert azoknak a pácienseknek a véréből, akik előrehaladott állapotú, áttétes rákban szenvednek, már egyértelműen kimutatható a (nagyon) magas IL-6 szint. Tehát összességében fontos kihangsúlyozni, hogy bár

a teszt nem helyettesítheti az ideális körülmények között elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat,

iránymutatásnak mindenképpen jó, főleg a megelőzés miatt. Remélhetőleg a kütyüt mihamarabb piacra dobják, és így sokkal nagyobb arányban sikerül majd a rákos megbetegedéseket felismerni, beazonosítani a korai fázisban, amikor még kordában tartható, vagy akár gyógyítható.

(forrás: Extreme Tech, Science Alert, Washington State University, Science Direct)

És ezt olvastad már?
Félünk az 5G-től, de úgy tűnik, feleslegesen