Egy nemzetközi kutatócsoportnak tűnt fel, hogy Délkelet-Ázsiában nem stimmel valami.

Az Interstellarban egy gravitációs anomáliának köszönhetően volt képes kommunikálni Matthew McConaughey a múltbéli önmagával és a saját lányával. A mágnes anomália és a gravitációs anomália természetesen nem ugyanaz, az előbbi inkább scifi, az utóbbi pedig ritkán előforduló, valós, mérhető jelenség.

A most felfedezett mágneses anomália valószínűleg nem azt jelenti, hogy valakik a jövőből próbálnak velünk kapcsolatba lépni, de arra azért jó lehet, hogy a kutatók többet megtudjanak a bolygónk mágneses pólusainak változásairól.

Egy nemzetközi kutatócsoport a Föld mágneses terének elmúlt 800 évben végbement változásait vizsgálta. A szakemberek észrevették, hogy a bolygó egy pontján érdekes anomália áll fenn már évszázadok óta. Ez a pont Délkelet-Ázsiában található.

A kutatók egy speciális, magas fémtartalmú terület változásait vizsgálták, az adatokból pedig kiderült, hogy a 11. század és a 13. század között a mai Kambodzsa területén fekvő, korábban a Khmer Birodalom részét képző térség inklinációja, vagyis mágneses lehajlása 30 fokról 5 fokra változott.

A mágneses inklináció azt a szöget adja meg, amelyet a földi mágneses erőtér valós iránya és az adott földrajzi ponton felvett vízszintes sík zár be egymással.

Hogy pontosan miként alakult ki az anomália, azt nem tudták megállapítani.

Felcserélődés

Azért fontos, hogy megértsük a Földünk mágneses pólusainak rezdüléseit, mert egy esetleges eltolódás katasztrofális következményekkel járna: tönkremennének az elektromos berendezéseink, leállna a közlekedés, a telekommunikáció és a kereskedelem is, arról már nem is beszélve, hogy mágneses viharok sújtanák a felszínt.

A kutatók szerint arra, hogy ez még a mi életünk során bekövetkezzen, nagyon kevés az esély, viszont ha egyszer megtörténik, akkor nem fogunk tudni ellene semmit tenni.

Futurism; kiemelt kép: Illusztrácuó/Interstellar című film

Ez is érdekelhet:

Bill Gates szerint a Bitcoin nagyon káros

A milliárdos nem tartja túl jó dolognak a kriptovaluta előretörését.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Úgy nézhet ki az iPhone 16, mint az egyik legikonikusabb iPhone

Látványosan néz ki, de nem tudni, mire jó a sci-fibe illő laptop, amit a Lenovo dobhat piacra

További cikkeink a témában