A Google-nek jó szokása egészen hihetetlen fejlesztésekkel sokkolni a közönséget (gondoljunk csak a robotautóra vagy a Google Lens-re), de arra még mi sem voltunk felkészülve, amit Sundar Pichai, a cég vezérigazgatója a Google IO konferencián előhúzott a kalapból.

A Google Duplex névre keresztelt személyi asszisztens ugyanis pontosan úgy viselkedik, mint egy valódi ember, amit a konferencián azzal demonstráltak, hogy megkérték, egyeztessen időpontot egy fodrászszalonba, aztán foglaljon asztalt egy étterembe (ha sietsz, akkor ugorj a videóban 1.10-hez, aztán 2.59-hez).

Persze mivel a hívást minden jel szerint előre rögzítették, nem tudhatjuk, hogy mennyire volt megrendezett a beszélgetés (és őszintén szólva nagyon megnéznénk, hogy mit kezdene a Google lágy hangú asszisztense azzal, ha Magyarországon kéne hétvégén villanyszerelőt kerítenie), de az biztos, hogy a Google-nek sok oka nincs arra, hogy egy ilyen dologról kamuzzon. Ha pedig a technológia élesben is nagyjából olyan hatékonyan működik, mint a demóban, akkor rengeteg terhet vehet le a vállunkról.

Persze jó kérdés, hogy mennyire biztonságos egy olyan személyi asszisztens, ami kábé mindent tud rólad, és a telefonban el is tudja játszani, hogy te vagy ő. Az előadáson Sundar Pichai erre nem tért ki, de a Facebook sorozatos bénázásai után azért reméljük, hogy a Google nem felejt el a biztonsági kérdésekre is megnyugtató választ adni.

És ezt olvastad már?
Félünk az 5G-től, de úgy tűnik, feleslegesen
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő