2011 márciusában egy Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg a Japán keleti partján fekvő Tóhoku régiót, az azt követő szökőár pedig súlyos nukleáris üzemzavarokat és baleseteket okozott. A tóhokui földrengés és cunami miatt közel 20 ezren vesztették életüket.

A Fukusima I atomerőműben az erőmű hűtőrendszere leállt, az onagavai atomerőmű egyik turbinacsarnokában pedig tűz ütött ki. Másnap a Fukusima I atomerőmű 1-es, két nappal később pedig a 3-as reaktorcsarnokában történt vegyi robbanás. Ez volt az 1986-os csernobili reaktorrobanás óta az emberiség legnagyobb atomkatasztrófája.

Néhány hónappal ezelőtt a Tokiói Elektromos Társaság (TEPCO) beküldött egy robotot a Fukusima Daiicsi atomerőműbe, hogy feltérképezze a terepet, illetve besegítsen a sugárszennyezett reaktor megtisztításában. Viszont a rendkívüli sugárzás miatt a robot kezdett meghibásodni, így le kellett állítaniuk néhány óra után a műveletet.

Érdemes megjegyezni, hogy az ember számára már halálos sugárdózis mintegy hatvanszorosát (650 Sievert) mérték a helyszínen.

A japánok viszont nem adták fel: a Toshiba kifejlesztett egy Kis Naphal névvel megáldott apró robotot, amely elsőként vehetné sikerrel a rizikós fukusimai küldetést.

Kis Naphal nagyjából akkora, mint egy vekni, a feladatai pedig jól ismertek: a Daiicsi atomerőmű 3-as reaktorcsarnokában fog úszkálni, hogy adatokat gyűjtsön, valamint hogy megtisztítsa a terepet a sugárszennyeződéstől. A kutatók szimulálták a reaktor felépítését egy medencében, hogy teszteljék, miképpen boldogul hasonló környezetben a kicsike.

A lámpákkal, kamerákkal és dózismérővel felszerelt robot remélhetőleg sikeresebb lesz elődeinél, amelyeket vagy a bivalyerős sugárzás csinált ki, vagy éppenséggel elakadtak a reaktorban. Jövő hónapban kezdődhet a buli Kis Naphal számára, szóval lehet szorítani neki.

(forrás: BBC)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Eltitkolta a pilóta a depresszióját, szándékosan vezette hegynek a repülőgépet, 150 ember halt meg 2015-ben

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

További cikkeink a témában