Kezdjünk el mantrázni egy vadonatúj konzol márkanevet: OUYA. Tudjátok, mint angolul a Booyah, csak B nélkül. Konzol mobiltelefon hardveren ingyenes játékokkal és komoly multimédiás képességekkel? Ez az OUYA!

A recept egyszerű, ráadásul már mások is megpróbálkoztak hasonlóval, de eddig valahogy a kínai sárkányoknak nem jött össze az, ami az OUYA konzolt fejlesztő brigádnak. De visszatérve a receptre: az egyik legfrissebb és legerősebb okostelefon hardvert, az NVIDIA Tegra 3-as platformját bezárják egy dobozba, akku, kijelző és GPS vevő nélkül egy HDMI csatlakozóval, feltuszkolnak rá egyet a legújabb Android operációs rendszerből, majd rákötik a lapostévére és indulhat a móka. Ezt (ha gyengébb hardvercsomaggal is) már eddig is szépen megcsinálták a szorgos kínai kezek, de egy valamit nem, a koncepciót. Márpedig ez az OUYA projekt legfontosabb része és emiatt lehet óriási siker.

Ugyanis ez a konzol kapott egy elsőre igen csinos, ráadásul használhatónak tűnő kontrollert, plusz azt az ígéretet, hogy bárki, a legkisebb egyfős játékfejlesztő manufaktúrától az óriás kiadókig fejleszthetnek gémeket (és gyakorlatilag bármilyen más szoftvert Android alapokon) a konzolra. Ez első körben a kis, független kiadóknak tetszett nagyon és egy-két napig nem is nagyon foglalkoztak a nagy multik az OUYA-val, egészen addig, amíg röpke három nap alatt járta be a geek sajtót a konzol híre, ami olyannyira sikeressé tette a jelenleg is (még pár napig) futó Kickstarter kampányt, hogy az induláshoz szükséges 900 ezer dollár helyett jelenleg 6,5 millió (!) környékén áll a számláló és még nincs vége, még bárki támogathatja a dolgot. A projekt olyan sikeres, hogy a komolyabb játékfejlesztők mellett a zseniális OnLive is szövetkezett a konzollal, ami azt jelenti, hogy igen kevés olyan játék lesz a világon, amit a furcsa kis dobozzal ne játszhatnánk. A napokban pedig épp a HD videoklipekre specializálódott VEVO YouTube csatorna szerződött le a konzol gyártójával, így semmi akadálya nem lesz egy komolyabb 2013 tavaszköszöntő videódiszkónak, amikor az első OUYA gépek új gazdáikhoz kerülnek.

Az alapötlet tehát jónak tűnik, ráadásul a konzol fejlesztői (bár pont az ellenkezőjét ígérik) még rá is érnének kicsit, hiszen alapból több százezer applikációval indulnak, mivel a teljes Android market és annak számtalan applikációja a majdani OUYA tulajok rendelkezésére áll és erre jön rá pluszban a saját online játékbolt. Ráadásul itt nagyon sokszor merül fel az ingyenesség, ami azt jelenti, hogy a játékok döntő többsége (még a komolyabb fejlesztést igénylőek is) szabadon letölthető, viszont a játékokon belül költhetünk pénzt speciális itemekre, karakterekre, vagy épp a játékmenet felgyorsítására, például a Facebook játékokhoz hasonlóan, ezzel pedig komoly bevételre tehetnek szert azok a független fejlesztők, akiket eddig a nagy kiadók rendre elhajtottak.

Mindezek felett az már csak a kandírozott cseresznye a vaníliás cukorral és svájci csokoládédarával megszórt házi tejszínhabon, hogy mivel a hardver igencsak korrekt a csinos géptestben, ezért a jelenlegi 99 dolláros árért egy Androidos multimédia lejátszót (FullHD-s MKV támogatással) és egy szörfözésre, Facebookozásra tökéletesen alkalmas netbookot is kapunk (egy sima USB-s billentyűzettel és egérrel) a játékkonzol mellé. Mi nagyon drukkolunk az OUYA-nak, hogy messze szárnyalja túl a hozzáfűzött reményeket, mivel nagyon nagy szükség van egy ilyen projektre, ami nem kiskanállal, hanem ipari kotrógéppel kavarja fel a játékipar állóvizét, mert már ránk fér egy kis pörgés ezen a területen.
Még több hír és infó az okostelefonok világából!

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában