Nem, kivételesen nem Elon Muskról van szó.

Hanem Richard Bransonról, valamint űrvállalatról, a Virgin Galacticról, ami szó szerint begyújtotta a rakétákat: a cég hosszas fejlesztés után rövid időn belül már a harmadik sikeres tesztet hajtotta végre azzal az űrrepülőgéppel, ami halandó emberek számára is testközelbe hozhatja az űrutazást.

A VSS Unity a korábbi 25 és 35 kilométerrel ellentétben immár 51 kilométeres magasságig emelkedett, ami nagyjából félúton van a valódi világűr felé, emellett sikerült átlépnie a hangsebesség kétszeresét is, egész pontosan 2,47 Mach-hal szelte az eget.

Ha minden Branson tervei szerint alakul, akkor a Virgin Galactic már jövőre megkezdheti az űrturisták szállítását, amivel a Virgin lehet az első olyan magáncég, ami embereket juttat az űrbe (habár a Blue Origin még bekavarhat a tervekbe). A 250 ezer dolláros, vagyis közel hetvenmillió forintos jegyár ugyan nem lesz olcsó, de még így is jóval takarékosabb módja lesz az űrutazásnak, mint bármelyik korábbi opció.

Újabb sikeres teszten van túl a Virgin utasszállító-űrhajója

Ha ez így megy tovább, hamarosan bárki elutazhat a világűrbe.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés