A teches cégek szokásukhoz híven idén is zseniálisan hülyék voltak április elseje alkalmából. A Google okospostaládával pusztította az agysejtjeinket és rekeszizmainkat, a jófejség-különdíjat pedig a Microsoft vitte el egy zseniálisan önironikus alkalmazással. A NASA viszont nem tréfált, pedig simán azt hittük.

1. Google Panda

Mobil, törésálló, és nagyon aranyos. Mi az? Hát nem az új Nexus, bár ha a Google tényleg megcsinálná a japán Youtube-csatornájukon bemutatott Pandát, akkor az tuti nagyobbat szólna, mint bármilyen telefon. A mesterséges intelligenciával felszerelt, karon hordható kütyü ugyanis beszédfelismeréssel működik, és többek között real time-ban fordít ötven különböző nyelvre - erre szokták mondani, hogy éppen csak japánul nem beszél, de az a helyzet, hogy ez japánul is perfektül beszél.

Az egészben a legzseniálisabb, hogy a bemutató a megszólalásig hasonlít egy valódi keynote-ra (persze leszámítva, hogy itt komplett hülyeségről beszélnek), annak összes jellemző fordulatával együtt, mint például amikor a színpadra felinvitált fejlesztő arról beszél, hogy mi ihlette a Google Panda különleges formanyelvét (egy igazi panda), vagy hogy a spéci fekete-fehér színezés mindig jól láthatóvá teszi az eszközt.

2. MS-DOS mobile

Mit csinálsz akkor, ha a mobil operációs rendszered részesedése összesen 3%-os a világpiacon, és mostanában te vagy a legjobb fej cég a világon? Természetesen képen röhögöd magadat. A Microsoft úgy ítélte meg, hogy miután a Windows Phone még mindig nem akarja izomból lenyomni az Androidot meg az iOS-t, ezért itt az ideje mindent az alapoktól újra kezdeni, és hogyan indult a Microsoft aranykora? Igen, az MS-DOS-szal.

Ez egyébként nem is teljesen átverés, hiszen a Microsoft április elsejére tényleg kiadott egy WP-n futtatható MS-DOS-applikációt, amiben a megszokott DIR, CD stb. parancsokon kívül olyan vicces dolgok is helyet kaptak, mint például az ASCII-szelfit készítő camera.exe, egy primitív kő-papír-olló játék, és slusszpoénnak a WIN parancs, ami egyenesen a Windows 3.1-be dob ki minket az MS-DOS-ból.

3. Szelfi cipő

Hiába lett menő a szelfi, az azért még mindig elég necces, ha a Facebook-profilodon kizárólag saját magadról készített fotók vannak, mintha egyáltalán nem is lennének barátaid. A szelfi-bot ugyan részben megoldotta ezt a problémát, de azért mennyivel hitelesebb, ha mindét karodat ott lengetheted a képen, ezzel jelezve, hogy nem is te csináltad azt.

A szelfi-cipővel megteheted: csak berakod a telefont a cipő orrába, aztán a lábujjaddal exponálsz. Ötletes, ugyanakkor fájlaljuk, hogy ránk, férfiakra nem gondoltak, így nekünk továbbra is marad a jól bejáratott időzített felvétel+kővel kitámasztott telefon kombó, ha nem akarunk magányos balfaszoknak tűnni, akik még a Gül Baba türbéjéhez is egyedül mennek.

4. Google okospostaláda

Jó ez az e-mail dolog, meg minden, de azért semmi sem pótolhatja a valódi levél hangulatát, amit megtapogathatsz a kezeddel, és megszagolgathatsz az orroddal.

De miért is mondanál le a fizikai valóság nyújtotta páratlan élményről, amikor itt az okospostaláda, ami a hagyományos postaládákat ötvözi a modern kor vívmányaival: szétválogatja a leveleinket, távol tartja a szórólapozókat, ezen kívül üzenetet küld a telódra, ha új leveled érkezett, és egy komplett érintőképernyő is van benne.

5. Motorola szelfi-bot

A szelfizés témakör a jelek szerint még mindig nagyon népszerű, ugyanis a Motorola is erre ment rá április elseje alkalmából egy olyan zseniális kisfilmmel, ami milliméterre pontosan hozza a manapság népszerű "handmade"-videók hangulatát. Ha másért nem is, az olyan zseniális mondatok miatt, mint "a szelfi-bot az éned meghosszabbítása", vagy az "egy szelfi csak annyira jó, amennyire a bot jó" muszáj megnézned a másfél perces videót.

5+1. NASA repülő csészealj

Ja persze, április elseje, repülő csészealj, értjük. Ennél azért több kreativitást vártunk, kedves NASA.

Csak hogy az amerikai űrhivatal egyáltalán nem viccelt, és április elsején tényleg bemutatott egy repülő csészealjat. Sajnos nem azt, amelyiket az 51-es körzetben rejtegetik, de a Low-Density Super Decelerator legalább ilyen történelmi jelentőségű lehet. Hogy mi ez a furcsa szerkezet? Egy újabb lépés az emberiségnek a Mars-utazás felé.

A Mars atmoszférája miatt a bolygón a hagyományos módszerekkel (fékezőrakéta, ejtőernyő) nem lehet letenni egy leszállóegységet, az LDSD viszont a tervek szerint képes lesz eléggé lelassítani ahhoz, hogy aztán egy harminc méteres ejtőernyővel már biztonságosan földet (vagyis Marsot) érjen.

Az LDSD egyébként nem teljesen újdonság, hiszen a csészealjnak már tavaly nyáron is volt egy tesztje, de biztosak vagyunk benne, hogy így is sokan kamunak hitték a tegnapi tesztről szóló hírt.

(Forrás: Mashable, Google, The Verge, Nasa, Hight3ch)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában