Wifi? Ne röhögtess! Adatkábel? Optikai kábel? Ugyan már! Időnként az adatátvitel szó szerint értendő.

Ha adatátvitelről van szó, elsősorban talán a wifire gondolunk, merészebbek esetleg kábelekre vagy optikai szálakra – ami alapesetben igaz is. Időnként viszont extrém mennyiségű adatot kell vinni egyik fizikai helyről a másikra, ilyenkor pedig

hangozzék is bármilyen hihetetlenül, kamionnal szállítják az adatokat.

Nyilván nem a biteket lapátolják izzadtságtól lucskos melósok a platóra, hanem merevlemezeket pakolnak be, és majd azt szállítják egy nagyobb területen belül.

Az AWS logisztikai cég adatkamionja, benne a DigitalGlobe adataival

A műholdfelvételekből könyvtárat építő kereskedelmi cég, a DigitalGlobe 2016-ban kezdte ezt a gyakorlatot, amikor már 16 évnyi képet halmozott fel a Földről és a világűrről – írta a témáról a Tech Brew, de hazai cikket is találunk, amely az Amazon gyakorlatát hozza fel példának.

A DigitalGlobe esetében 10 petabájt adatot pakoltak be egy 13,7 méteres hajózási konténerbe, ami akkor az összes egyesült államokbeli akadémiai kutatókönyvtár teljes anyagának ötszörösét jelentette.

Jellemzően azért nincsenek ekkora kamionok, de amikor adatközpontot költöztetnek, vagy olyan mennyiségű adatot kell elküldeni, ami aránytalan hosszú ideig tartana online, akkor más techcégek is ehhez a megoldáshoz folyamodnak. Például a Google Transfer Appliance nevű eszközét jellemzően 100 és 480 terabájt között használják.

Brian Schwarz, a Google Cloud Storage termékmenedzsment igazgatója megjegyzi, hogy miután szinte minden vállalkozás használja a hálózatot, kezelhetetlen lenne, ha arra hirtelen rázúdítanának egy hatalmas adatmennyiséget: „Olyan lenne, mintha egy autópályán mi okoznánk minden idők torlódását vagy balesetét.”

Azt meg talán mondani sem kell, hogy miután irdatlan mennyiségű szenzitív adatot szállítanak, az AWS fent látható „Snowmobile-ja” víz- és tűzálló is, továbbá fegyveres biztonsági őrök kísérik. Az adatokat az ügyfél által biztosított titkosítási kulcsok védik, amelyek törlődnek, ha a jármű áramellátása megszűnik.

(Forrás: Tech Brew, nyitókép: Unsplash, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

Szabálysértést, szabályszegést és bűncselekményt is elkövetett egy kamionos az M6-oson

Feltűnt a rendőröknek, hogy nincs rendszám a pótkocsin, aztán kiderült, hogy ez a legkisebb probléma.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Akkora szél volt, hogy egy utasszállító szuperszonikus sebességre gyorsult

Az ArubaCloud Innovációra ösztönző Programozói Hackathonja

További cikkeink a témában