Vodka? Pálinka? Konyak? A válasz meglepő lesz!

Egy tanulmány szerint a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) élő asztronauták rendszeresen fogyasztanak alkoholt, bár ezt sem a NASA, sem más űrügynökség nem fogja megerősíteni. Valahogy azonban mégis pia kerül az ISS fedélzetére, a választ tök egyszerű:

Legalábbis ezt mondja Clayton Anderson, volt űrhajós, akit az Alcohol in Space című irományban szólaltattak meg. Anderson összesen öt hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson és elmondása szerint ha a NASA azt állítja, hogy nincs a fedélzeten alkoholos ital, akkor a szervezet hazudik.

A beszámolók szerint az orosz űrprogram szándékosan szemet hunyt például afelett, hogy az asztronauták a tökéletesen szigetelő műanyag ételtárolókat alkohollal töltötték fel. A cikk megemlíti azt is, hogy bár elsőre mindenki azt gondolná, hogy az oroszok vodkát vittek magukkal, de valójában nem ez volt a helyzet, a legtöbben valamilyen párlatot részesítettek előnyben.

Az űrben történő alkoholfogyasztás egyébként kényes kérdés és nem csak azért, mert az asztronautáknak mindig ébernek, összeszedettnek és koncentráltnak kell lenniük. Nulla gravitációs környezetben az alkohol máshogy hathat a szervezetre, ezért ha fogyasztanak is alkoholos italokat az űrben, akkor azt extrán körültekintően tenniük. A piálásnak ugyanakkor megvan az előnye is: segít ellazulni, könnyebb feloldódni, egyszerűbben vészeli át az ember a nehéz, megterhelő pillanatokat. Utóbbira pedig elég olykor elég nagy szüksége van az űrhajósoknak, kár volna tőlük ezt a kis segítséget megtagadni

vonja le a végső következtetést a Supercluster cikke.

Kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.