Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Apple egyik munkatársa, Forrest Heller összehasonlította az Apollo–11-ben használt számítógép teljesítményét néhány mai USB–C töltőjével.

A három kiválasztott töltő a Huawei 40W SuperCharge, Anker PowerPort Atom PD 2 és a Google Pixel 18W Charger volt. Azt persze Heller is megjegyzi, hogy eléggé meredek dolog összevetni a NASA által kifejezetten erre a célra kifejlesztett Apollo–11-komputer potenciálját a sorozatgyártásban érkező, átlagembernek készülő modern töltőkével. De attól még nyilván megteszi, ettől érdekes a buli.

Az Apollo–11 központi számítógépe

Az Apollo–11 központi számítógépe a kor szobanagyságú komputereivel ellentétben igen könnyű és kis méretű volt: 32 kilós volt, és nagyjából egy bőröndnyi helyen fért el.

A processzora 1,024 megahertz órajelű volt, ami egy 2020-as átlagkütyü processzorához képest fasorban sincs, de még az említett USB–C töltőkkel sem veszi fel a versenyt.

Az Apollo–11 és a három USB–C töltő egy ringben

A vizsgált akkumulátorok közül az Anker rendelkezik a legjobb számítástechnikai specifikációkkal:

  • 48 Mhz-es processzor,
  • 8 kB-os RAM,
  • 128 KB-os tárolóhely.

Az Apollo–11 komputerében ugye egy nagyságrendekkel gyengébb processzor ketyeg, ugyanakkor mind RAM-ban, mind tárolókapacitásban nagyjából felét tudja annak, amit az Anker. Heller szerint egy átlagos mai USB–C töltő 563-szor gyorsabb az Apollo–11 központi számítógépénél.

Az Anker PowerPort Atom PD 2

A történet egyik tanulsága vitathatatlanul az, hogy mekkorát fejlődött többek között a számítástechnika közel 4 évtized alatt – hiszen (erős túlzással) a hatvanas évek komputerizált űrtechnológiája lényegében egy jobbféle 2020-as USB–C töltőben is fellelhető. A technikai fejlődés ugyanakkor van egy másik tanulsága is a történetnek:

Úgyszólván a régi hardverekre írt kódok mintha hatékonyabban, energiatakarékosabban használták volna ki a rendelkezésre álló potenciált, mint a maiak.

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Elindult a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!

Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

 

(forrás: Forrestheller.comPopularmechanics, Index)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.