Egy amerikai kutatócsoport csak azt szerette volna megtudni, hogy a szennyvíz tisztítása után megmaradó biomasszát hogyan lehetne hasznosítani. Megütötték a főnyereményt.

Kathleen Smith az Amerikai Kémiai Társaság 249. Nemzeti Találkozóján robbantotta a bombát múlt héten Denverben és épp a mai napon tart ezzel kapcsolatban egy nagyszabású sajtótájékoztatót. Csapatával együtt egy ideje már azon fáradoznak, hogy valamilyen új módszert dolgozzanak ki a szennyvíz tisztítása során hátramaradó biomassza környezetbarát és minél hasznosabb felhasználására.

A szennyvíz egy rakás fizikai, kémiai és biológiai eljárás után ivóvíz minőségűre tisztul, melynek során elég masszív mennyiségű szilárd szennyeződést vonnak ki belőle. Csak hogy képbe kerülj; az Egyesült Államokban ez évi szinten hét millió tonnányi trutyit jelent, melynek közel a felét műtrágyaként hasznosítják, a másik felét pedig elégetik vagy földmunkák során feltöltésre használják. Ez a gyakorlat a kutatásnak köszönhetően a közeljövőben gyökeresen megváltozhat, ugyanis a kis csapat felfedezte, hogy az emberi ürülék egy rakás értékes fémet, köztük aranyat, ezüstöt, platinát rezet és a számítástechnikában használt egyéb ritkaságokat tartalmaz.

Hogy ezt a megdöbbentő felfedezést ne lehessen ráfogni a nagyvárosi emberek fura étrendjére, a vizsgálatokat kiterjesztették a kisvárosokban és ritkábban lakott területeken lévő szennyvíztisztítókra is és mindenhol ugyanazt az eredményt kapták. Mielőtt legyintenél, Smith arra is rámutatott, hogy az értékes fémek olyan mennyiségben vannak jelen a visszamaradó masszában, hogy ha az szikla lenne, simán megérné kibányászni, így viszont, hogy az egész halmokban áll a telepek erre a célra szolgáló medencéjében, még a hülyének is megéri lehajolni érte.

Hogy honnan jönnek ezek a fémek? Egyelőre még nem teljesen tiszta, de a kutatók szerint a szervezetbe apránként bevitt összes kemikáliának köszönhető, hogy ebben a modern világban ennyire felment az ürülék árfolyama. Alig kimutatható mennyiségben ugyanis nem csak a gyorséttermi fogások, de az összes sampon, hónaljkence és spray is tartalmaz értékes fémeket, melyek végül ugyanott távoznak a szervezetedből, ahol minden másnak is szokás.

Egy párhuzamosan futó kutatás is alátámasztotta a meglepő eredményt, sőt, egy másik adattal tovább sokkolta a konferencia résztvevőit: egy millió ember egy év alatt megtermelt ürüléke nagyjából 13 millió dollár értékű fémet tartalmaz, vagyis egy ember 13 dollárnyi (3650 forintnyi) aranyat, ezüstöt, és platinát húz le a vécén évente. Bezony!

(via EurekAlert!)

És ezt olvastad már?
Igazi vamzer a Zoom újítása