Megvan a konzolpiac új királya?

Hallani már lehetett róla, ám most hivatalosan is megjelent az Asus első kézikonzolja, a ROG Ally, ami rögtön brutálisra sikeredett. Persze a tajvani vállalat pontosan tisztában volt vele, hogy valami nagy dologgal kell előrukkolniuk, ha szeretnék nemcsak felvenni a versenyt a rivális Valve-féle Steam Deckkel, de le is köröznék őket, a végeredmény pedig ehhez mérten egészen impresszív és kompromisszummentes lett.

Az Asus elég komoly AMD-alapú teljesítményt pakolt bele a mindössze 608 gramm súlyú, ergonomikus és kifejezetten hordozható játékra optimalizált kialakítással rendelkező ROG Allybe, hiszen

a vadonatúj AMD Ryzen Z1 sorozatú (Extreme) processzorral és RDNATM 3 grafikával rendelkezik, ami a vállalat szerint „eddig még nem tapasztalt hordozható játékélményt nyújt”.

Kompakt gépek esetében gyakran problémát okoz a megfelelő hűtés biztosítása, ami azért fontos, mert a (túl)melegedés teljesítménycsökkenéshez vezethet, ami pedig sokat elvesz a játékélményből. Az Ally esetében azonban a ROG Zero Gravity termikus rendszere biztosítja, hogy a kézikonzol bármilyen helyzetben hűvös maradjon, és megússzuk a (komolyabb) teljesítmény-visszaesést – a kettős ventilátoros, ultravékony hűtőbordákkal és nagy súrlódású hőcsövekből álló rendszer képes biztosítani a legújabb AAA-kategóriás játékok zökkenőmentes futtatását.

Persze a pazar játékteljesítményhez megfelelő kijelzőre is szükség van, és az Ally ebben sem okoz csalódást. Az Asus azt ígéri, hogy a 120Hz-es full HD (1080p), 500 nites maximális fényerejű, érintőképernyős panellel és Adaptive Sync támogatással „a játékosok rendkívüli mozgástisztaságot élvezhetnek a gyors tempójú játékokban, FPS-ingadozás esetén is szakadás vagy akadozás nélkül”, ami elég jól hangzik.

A ROG Ally hardware-e teljes értékű Windows 11 operációs rendszert futtat.

És akkor itt vissza is kanyarodnánk ahhoz a részhez, amikor azt írtuk, hogy a riválisokhoz képest kompromisszummentes, merthogy...

  • ...(a Steam Deckkel ellentétben) a ROG Ally Windows-alapú, vagyis bármilyen Xbox Game Pass-, Epic Games-, Steam-, EA-, Ubisoft-, stb-játék, valamint minden windowsos alkalmazás és program telepíthető rá (mint egy gamer laptopra).
  • ...mivel teljes értékű Windows 11-gyel rendelkezik, ezért bármi bármikor játszható rajta offline is (nem úgy, mint a Razer, a Logitech és egyéb gyártók esetében, amikor is a játszhatóság az internethez és felhőalapú szolgáltatáshoz kötött).
Minden egyéb infót ITT megtalálsz róla.

Az Asus ROG Ally itthon május 11.-én 16:00-tól előrendelhető a hivatalos Asus Eshopban, a boltokban pedig június 13-tól lesz kapható, 305-310 ezer forint körüli összegért..

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Asus.

(Fotó: Asus)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában