A railgun nem hagyományos fegyver, hiszen a lövedéket nem táguló gázok, hanem elektromos energia, pontosabban elektromágnesesség segítségével gyorsítja föl óriási sebességre. Az óriásit ezúttal tessék szó szerint érteni.

Laboratóriumi körülmények között egy 16 grammos lövedéket ezzel a technikával már sikerült 0,2 másodperc alatt felgyorsítani az egészen hihetetlen 5900 m/s-os sebességre, ami úgy nagyjából a hangsebesség 17-szerese. Egy ilyen sebességű tárgy pusztító ereje emberi ésszel szinte felfoghatatlan.

A laboratóriumi modellezés és egy működő ágyú összepakolása között persze ég és föld a különbség, de a két pontot egy haditechnikai fejlesztésekkel foglalkozó magáncég, a BAE Systems 2012-ben sikeresen összekötötte és megépítette a videón is látható pusztító eszközt. A kész railgun egy 18 kg-os lövedéket lő ki 9000 km/h-s sebességgel. Az észbontó iramban száguldó acéllövedék úgy megy keresztül az útjába kerülő hajók páncélján, ahogy te a nappaliból átsétálsz a hálószobába. A videón az ágyú tavalyi kísérleti működtetését láthatod.

Ezt a brutális fegyvert február 4-én mutatják be a nagyközönségnek a Washingtonban megrendezésre kerülő haditechnikai expón, majd két év múlva megejtik az első éles teszteket egy hajóra szerelt példánnyal is. Ha hadrendbe állítják, attól biztosan az egekbe lő a tengeri nagyhatalmak katonai vezetőinek vérnyomása.

És ezt olvastad már?
Így nézett ki a világ első színes röntgenfelvétele
További cikkeink a témában