A legpusztítóbb hangok egyike, amit hallhatsz, de nem a hangerő miatt.

A filmekben gyakran intenzív hangeffektusokat párosítanak az atomrobbanásokhoz, a valóság azonban ennél sokkal hétköznapibb: úgy hangzik, mint egy normális robbanás, vagyis egy kezdeti intenzív mennydörgést növekvő morajlás követ, ahogy a nukleáris fegyver által okozott pusztítás egyre közeledik felénk.

A következő felvételen az Upshot-Knothole hadműveletnek nevezett kísérleti atomrobbantás-sorozat egyikét láthatjuk és hallhatjuk, amikor 1953. március 17-én az Annie nevű robbanófejet tesztelték a nevadai sivatagban kijelölt 3 500 km² kiterjedésű tesztmezőn – előbb a vészjósló gombafelhő jelenik meg, majd viszonylag hosszas várakozás, de mutatjuk is, miről beszélünk:

A 2017-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Nemzetközi Kampány a Nukleáris Fegyverek Felszámolásáért (Internationan Campaign for Abolishing Nuclear Weapons, ICAN) nevű civilszervezet 2023-as adatokra hivatkozva azt írja, hogy a világon összesen kilenc ország rendelkezik saját nukleáris fegyverrel: Oroszország, Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Egyesült Királyság, Pakisztán, India, Izrael és Észak-Korea, ők együttesen 12 700 nukleáris robbanófejjel rendelkeznek, amelyek közül 9400 aktív katonai készletben van – a hidegháború idején ez a szám 70 000 volt. További hat ország pedig csak elspájzolja az amerikai és orosz atomfegyvereket: Olaszország, Törökország, Belgium, Németország és Hollandia az előbbieket, míg Fehéroroszország az utóbbiakat.

Egyébként az emberiség történetében eddig két alkalommal használtak élesben nukleáris fegyvert: a II. világháborúban az Egyesült Államok dobott le egy-egy atombombát két japán városra, Hirosimára és Nagaszakira, ezzel kioltva több százezer ember életét, de legalább ennyien szenvedtek a támadások hatásaitól az elkövetkező évtizedekben.

(Forrás: SlashGear, ICAN, Wikipédia, fotó: ICAN, nyitókép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Így fog kinézni, amikor belénk ütközik a 396 000 km/órás sebességgel közeledő Androméda-galaxis

Fotókon a frontális kozmikus karambol, amilyen a Tejútrendszerre is vár.

Teljesen másmilyennek látjuk a napkelte színét az ISS-ről, mint a Földről

Amíg van a Földnek légköre, addig soha nem fogod ilyen színűnek látni a napkeltét.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Az Apple elmondta, miért nem szabad rizsbe tenni az elázott telefont

Ezt látni, miközben visszatérünk az űrből a Földre

További cikkeink a témában