Fókuszban a mesterséges intelligencia, ami szinte már pofátlanul elkényezteti a készüléktulajdonosokat.

Kiderült, milyen újdonságokra számíthatnak azok az iPhone-tulajdonosoknak, akik letöltik majd a júliustól őszig bezárólag érkező mobilos operációs rendszer soron következő kiadását, az Apple ugyanis a Worldwide Developers Conference (WWDC) rendezvényen bemutatta többek között az iOS 18-at is.

Szerintünk ezek lennének a fontosabb újítások:

 • Jönnek a szabadon elhelyezhető appok, vagyis bárhogyan el lehet rendezni az ikonokat, azok már nem fognak minden áron sorba rendeződni. Az ikonok meghatározó színét is meg lehet változtatni.
 • A lehúzással előhívható Vezérlőközponthoz (Control Center) több alkalmazást is hozzá lehet majd adni, ezeket méretezni és csoportba rendezni is lehet.
 • Megjelennek az appok lezárásának lehetősége, vagyis a Face/Touch ID vagy a jelkód magadásához lehet kötni egy alkalmazás megnyitását, plusz el is lehet rejteni az appokat – ezek az alkalmazásgyűjteményben lesznek előhívhatók.
 • Az iMessage esetében bármilyen emojival lehet majd reagálni egy üzenetre, és a frissítés után akár időzíteni is lehet üzenetek elküldését.
 • A műholdas kommunikáció képességét az iMessage-beszélgetésekre is kiterjesztik, így az iPhone 14 és az újabb készülékek esetében már nem csak hívásokhoz lesz használható.
 • Érkezik a játékmód, aminek aktiválásával a rendszer minden erőforrása az aktuálisan futó játékra fókuszálódik, hogy még jobb legyen a játékélmény.
A legkomolyabb újítás azonban az, hogy jön az Apple saját mesterséges intelligenciája (MI), az Apple Intelligence (az iPadekre és a Mac-gépekre egyaránt).

Ezeket érdemes tudni róla:

 • Adatbiztonság: A készüléken futó MI-feladatok számos személyes adatot használnak fel, ám mivel ezeket a készülékben lévő chip hajtja végre (és nem egy távoli szerveren futnak), így szinte lehetetlen lesz kompromittálódni.
 • Siri: Teljesen megújul a mesterséges intelligenciával működő személyi asszisztens, ami ezentúl még jobban képes lesz megérteni és előre jelezni a felhasználók igényeit, sőt már komplexebb parancsokat is végre tud majd hajtani, mindezt úgy, hogy folyamatosan tanul a felhasználói szokásokból (így egyre relevánsabb javaslatokat is tud tenni).
 • Fotók: Jönnek a néhány szó megadása után személyre szabott MI által generált fotók, valamint az intelligens keresési funkció, ami lehetővé teszi, hogy néhány szó megadása után könnyen megtaláljuk a kívánt képeket.
 • iMessage: Érkezik az „intelligens válaszok” funkció, ami automatikusan javaslatokat kínál az üzenetekre adható válaszokra, mindezt úgy, hogy figyelembe veszi a beszélgetés kontextusát és hangnemét. Ezenkívül az új szűrők segítségével a felhasználók könnyedén rendszerezhetik és kereshetik üzeneteiket, ami által még átláthatóbbá válik a kommunikációs tér.
 • ChatGPT: Még az Apple sem tudta megkerülni, ezért inkább összefogott az OpenAI-jal, így segítségül hívhatjuk a ChatGPT legfrissebb modelljét, ha a Siri nem tudja megoldani a kérésünket – a jövőben más külsős MI-motorok is bekerülhetnek az operációs rendszerbe.

Azonban az Apple Intelligence-re épülő újdonságokhoz A17 Pro chip kell, vagyis csak az iPhone 15 Pro és Pro Max készülékek esetében lesz elérhető.

De még sok-sok újítást tartogat az iOS 18, ezekről ITT tájékozódhatsz.

(Fotó: Apple)

Ez is érdekelhet:

Valaki megépítette a valóságban a Winampet

Mindenki kedvenc zenelejátszója megelevenedett. Kellene?

Az Instagram elkezdte őrületbe kergetni néhány felhasználóját

Bosszantó funkcióval próbálkozik az Instagram, vagyis a Meta.

Ezek a legveszélyesebb randiappok

25 társkereső alkalmazásból 22 veszélyes.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Zavartalanul merülhetsz el a zenehallgatás élményében a Sennheiser audiofil fejhallgatójával

A lézerfizika kiemelkedő eredményeinek állítottak emléket Szegeden

További cikkeink a témában