Felkészültél az elképesztő méretekre? Akkor mutatjuk a világ öt legnagyobb repülőgépét az ukrán nehézsúlyútól a világ legismertebb utasszállítójáig.

5. An–124 Ruslan

Az ukrán Antonov által gyártott repülőgép a világ második legnagyobb teherszállító repülőgépe, amely 405 tonnás legnagyobb felszállótömegével a '80-as években szinte minden létező rekordot megdöntött. Megbízhatóságáról mi sem árulkodik jobban, mint hogy a '70-es években tervezett repülőgépet a mai napig gyártják.

4. Boeing 747-400 ER

A Jumbo Jet valószínűleg a világ legismertebb repülőgéptípusa, amelynek legújabb változata akár 524 utassal a fedélzetén is képes a levegőbe emelkedni. Bár a gép össztömege a 413 tonnát is elérheti, a leszállás – megfelelő kezekben - még beragadt futóművel sem okoz neki gondot, az utasok legnagyobb örömére.

3. Boeing 747–8

A Boeing jelenlegi legnagyobb, és 77 méteres hosszával a világ leghosszabb utasszállítója ugyan kicsit elmarad a nagy rivális Airbus paramétereitől, de 467 férőhelyével és a 447 tonnás felszállótömegével még így is rejtély, hogy hogyan képes a levegőben maradni ez a repülő bálna.

2. Airbus A380F

A 2005-ben bemutatott monstrummal az Airbusnak többé-kevésbé nem titkolt célja volt, hogy legyőzzék a nagy rivális Boeinget, ami sikerült is nekik. A hatalmas repülőgép akár 525 utast is képes elszállítani a világ egyik végéből a másikba, 560 tonnás felszállótömegével pedig jelenleg az A380F a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe.

1. Antonov An–225 Mriya

Az 1980-as évek végén, a szovjet űrprogram keretében épített Antonov An–225 mintha nem is e világról származna, a hat sugárhajtóművel felszerelt gép 640 tonnás felszállótömege abszolút rekordnak számít. A különleges teherbírásra szüksége is volt, hiszen a tervek szerint ez a gép szállította volna a szovjetek amerikai mintára tervezett űrsiklóját, a Burant. Erre viszont összesen egyszer került sor, egy tesztrepülés alkalmával, az űrsiklóprogram bukása után pedig a hatalmas gépet nem igazán tudták rendesen kihasználni, így ma már mindösszesen csak egy üzemel belőle.

Kattints ide, és máris mutatjuk neked a legfurcsább repülőgépeket, amelyek valaha a levegőbe emelkedtek.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés