Mert nem csak a Szaturnusz büszkélkedhet gyűrűrendszerrel a Naprendszerünk bolygói közül.

Minden túlzás nélkül állítjuk, hogy pofátlanul elképesztő fotót sikerült készítenie a tavaly üzembe helyezett James Webb űrteleszkópnak az Uránuszról, ugyanis a NASA által nemrég nyilvánosságra hozott felvételen a halvány kékeszöld színű óriásbolygó több holdja és több gyűrűje is láthatóvá vált – mert nem csak a Szaturnusznak van gyűrűrendszere, nézd csak:

A fotó az Uránusz északi pólusát mutatja, az a nagyobb kiterjedésű fehéres színű folt pedig egy felhő, ami a szakértők szerint vihartevékenységre utal

Az Uránusz gyűrűrendszere 13 gyűrűből áll, ezek közül most tizenegyet sikerül láthatóvá tennie a James Webb űrteleszkópnak. A NASA szerint ilyen tisztán még soha nem lehetett látni a bolygót és gyűrűrendszerét – korábban a Voyager–2 űrszonda 1986-os elhaladása során, illetve a Keck Obszervatórium korszerű adaptív optikájával sikerült valamennyire jól kivehetően megörökíteni.

Az Uránusz a Naptól számított hetedik bolygó, személyében pedig egy igazán furcsa planétát köszönthetünk, ugyanis az oldalára borulva halad, a keringési síkjához képest kb. 90°-kal dőlve. Ez pedig roppant szélsőséges évszakokat eredményez, hiszen a bolygó sarkvidékei akár sok éven át tartó folyamatos napfény után ugyanennyi évig tartó sötétségben maradnak (az Uránusz 84 év alatt kerüli meg a Napot). Az ominózus fotón is látható északi sarkvidéken éppen késő tavasz van, a helyi nyár 2028-ban fog megkezdődni. (Csillagaszat.hu)

(Forrás: NASA, fotó: NASA, ESA, CSA, STScI. Image processing: J. DePasquale (STScI))

Ez is érdekelhet:

Különös rádiójeleket fogtak egy Földhöz hasonló idegen bolygó felől

A Földtől mindössze 12 fényévre található kőzetbolygó „üzent” nekünk.

Földön kívüli tárgy darabjai lehetnek a Csendes-óceán fenekén, expedíciót indítanak hozzá

Az már biztos, hogy a Naprendszeren kívülről érkezhetett az objektum.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában