Egy új sziget alakult ki az Amerikai Egyesült államok nyugat-karolinai partjainál az elmúlt hónapok során. A NASA pedig gondoskodott arról, hogy az Operational Land Imager (OLI) nevű szuperkamerájával dokumentálhassa az eseményeket.

Több mint 700 kilométeres magasságból készített a Landsat 8 földfigyelő műhold az OLI-val fotókat a különleges természeti jelenségről.

  • Az első 2016 novemberében született meg – ekkor már látni lehetett, hogy a földdarab elkezd kiemelkedni a vízből.
  • A második fotót 2017 januárjában lőtték: itt már olyannyira kiemelkedett a vízből a képződmény, hogy a hullámok mozgását is láthatóan befolyásolta.
  • A legutolsó felvétel pedig pár hete, július 7-én készült, és itt már egyértelműen azonosítható a „kifejlődött” sziget.

A szigeten található temérdek kagyló után a képződmény a Shelly Island nevet kapta; a tudósok egy része pedig úgy véli, születése mögött az állhat, hogy egy vihar felkavarta a tengerfenék homokját, majd egy helyre szállította azt. A jelenség egyébként nem ritka, gyakran jönnek létre új szigetek hasonló módon, bár több mint 1 kilométeres képződmények csak ritkán keletkeznek így. A nyugat-karolinai partoknál azonban gyakran hatalmas viharok dúlnak, így érthető lehet a képződmény mérete is.

(via)

És ezt olvastad már?
Egy új sziget emelkedett ki a Csendes-óceánból, mindössze 11 óra alatt