Általános Súly- és Mértékügyi Konferencia tavaly ősszel szavazta meg, hogy az eddigi, kissé tudománytalan módszer helyett máshogy határozzak meg, mennyi egy kilogramm. Az új definíció május 20-án lépett életbe, ennek örömére pedig el is készítették az új kilogramm etalonját, aminél tökéletesebb dolgot még nem nagyon láttunk.

Igaz, kicsit ellentmondásos a helyzet, hiszen a kilogramm definíciójának a megváltoztatására éppen azért volt szükség, mert az eddigi meghatározás egy konkrét fizikai dolog, egész pontosan egy Párizsban őrizgetett fémhenger alapján határozta meg, mennyi egy kilogramm. Az új definíció viszont a Planck-állandóból határozza meg, hogy mennyi egy kiló, ami azt is jelenti, hogy többé semmi szükség fizikailag is létező etalonra, hiszen ezt a megfelelő felszereléssel bárki kiszámolhatja akár otthon is.

Ez persze nem számít, hiszen a tíz centi átmérőjű szilíciumgömb annyira látványos, hogy ha semmi értelme nem lenne, akkor is érdemes volt megcsinálni. Az viszont biztos, hogy a franciák öröme nem lesz felhőtlen, hiszen az "új kilogrammot" már nem Párizsban, hanem Münchenben, a német állami mérésügyi intézetben (Physikalisch-Technische Bundesanstalt) fogják őrizni.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A rúnaírásos bluetooth-ról nehéz elhinni, hogy nem netes mém