Mind könnyen betartható.

Telefonunk kétségtelenül megkönnyíti az életünket, ám hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy azáltal, hogy (teljesen) össze vagyunk vele kapcsolódva, komoly veszélyforrás is lehet. Gondolj csak bele, ha valaki hozzáfér a készülékedhez, azzal együtt személyes adataidat is megkaparinthatja. Egy kis odafigyeléssel azonban könnyen egészen sokat lehet tenni azért, hogy biztonságban tudd magadat.

A nyilvános Wi-Fi...

...igazi kincs, de nem biztonságos. Pedig annyira kényelmes, hogy reptereken, parkokban vagy tereken ingyenes Wi-Fi hotspotokra lehet csatlakozni, és akár egy kávézóban a helyi hálózatról lehet posztolni, dolgozni és ügyeket intézni, de sajnos ezzel teret adunk azoknak is, akik ezeket csatornákként használva igyekeznek megszerezni értékes adatainkat, számlainformációinkat vagy belépési kódjainkat. Ha megoldható, inkább kerüld az ingyenes hotspotokat.

A frissítés az egyik legjobb barátod

Érdemes rendszeresen update-elni minden programot a telefonon, mert a fejlesztők minden frissítéssel betömik az aktuális biztonsági réseket. Ebből pedig az következik, ha naprakészek az alkalmazásaink, akkor kisebb eséllyel tudják azokon keresztül kiszipolyozni adatainkat az arra vadászók. Frissítsünk mindent, amit csak lehet!

Arcfelismerés vagy ujjlenyomat-leolvasás? Bármelyik is, de legyen!

Kényelmes ugyan egy ujjpöccintéssel feloldani telefonunkat, de ez jelentősen megkönnyíti a tolvajok dolgát is. Egy csak általunk ismert kód megjegyzése nem akkora teher, ahogy az ujjlenyomatunk vagy arcunk regisztrálása sem. Kis ár ahhoz képest, amennyit ellopott banki adatainkkal generálhatnak nekünk. Állítsunk be valamilyen azonosítást a készülék bekapcsolásához és feloldásához!

Ne állj szóba idegen appokkal!

Rengeteg rosszindulatú vírust rejtenek el álalkalmazásokba, amik vagy hasonlítanak népszerű appokra, vagy mesterséges kommentekkel és értékelésekkel tupírozzák fel őket. Inkább kerüljük az idegen forrásból származó alkalmazásokat, maradjunk a bevált programjainknál és ne töltsünk le ismeretleneket, bármennyire is szimpatikusnak tűnnek elsőre.

Semmit a szemnek, vagyis más szemének

Csetelés, posztolás, böngészés közben úgy elveszhetünk a telefonunkban, hogy eszünkbe se jut/észre sem vesszük, hogy bárki rápillanthat. Elég egy kíváncsi tekintet ahhoz, hogy bizalmas és kulcsfontosságú adatokat szerezzenek meg tőlünk. Legyünk nagyon óvatosak, és figyeljünk arra, hogy jelszavainkat vagy kódjainkat úgy pötyögjük be, hogy senki ne lássa!

(Fotó: Getty Images, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Orbitális tévhitek az online biztonsággal kapcsolatban

A felhasználókban egészen megdöbbentő tévhitek élnek a kibertámadásokról.

Elmondjuk, hogyan védd meg magad a netes személyiségtolvajoktól

Sokkal tudatosabban kell élnünk az életünket az online térben.

Négy egyértelmű jel, hogy lopják a személyazonosságodat a neten

A digitális világban nyitott könyv az életünk, de vajon a személyes adataink is benne vannak?

És ezt olvastad már?
Tudod, hogy nézett ki a világ legelső legófigurája 45 éve?
További cikkeink a témában