A Dell nemrégiben alaposan átalakította notebook-termékskáláját; mi most egy felsőkategóriás készüléket mutatunk be részletesen.

A notebookvásárlás nem egyszerű téma, hiszen a piacon rengeteg gyártmányú, sokféle kialakítású és jelentősen eltérő árú készülék található. Először is érdemes tisztázni, pontosan mire szeretnénk használni a készüléket, aztán nem árt belőni egy hozzávetőleges büdzsét, no és persze meg kell hozni a döntést, hogy melyik gyártónak szeretnénk kinyitni a pénztárcánkat. Ha különböző okok miatt az Apple-féle vonulatot elvetjük és maradunk a PC-s világban, akkor a Lenovo és a HP mögött jelenleg a világ harmadik legnagyobb számítógépgyártójaként jegyzett Dell nem lehet rossz választás..

Családfa

A Dell egyik legnépszerűbb hordozható számítógép termékcsaládja az Inspiron, mely egészen mostanáig rengeteg, egymástól nehezen megkülönböztethető elnevezésű modellt vonultatott fel: voltak sima Inspironok, Inspiron R modellek és Inspiron Z készülékek is. Aztán eljött idén szeptember közepe, amikor is a vállalat bejelentette, hogy teljesen megújítja és egyben minden korábbinál átláthatóbbá teszi Inspiron-termékkínálatát. Így most már a legolcsóbb és legegyszerűbb modellek az Inspiron 3000 nevet viselik, a középkategóriában az Inspiron 5000 található, a csúcson pedig az Insprion 7000.

Inspiron 7000

A Mysoft jóvoltából nem sokkal a nemzetközi bejelentést követően máris kezelésbe vehettünk egy Inspiron 7000-et, ráadásul annak is az egyik legdurvább konfigurációját. Az Inspiron 7737 típusjelzésű készülék egy teljesen átlagosnak tűnő Dell dobozban érkezett meg szerkesztőségünkbe, melyről azonban kiderült, hogy elsőként 15 százalék búzaszalmát tartalmaz, vagyis a környezettudatosabb a megszokottnál. Belül a notebookon kívül csak egy hálózati töltőt találtunk, vagyis az alapfelszereltség szerény, de persze az opciós kiegészítők listája igen hosszú: többek közt hátizsákot, táskát, wireless egeret, billentyűzetet és spéci dokkolót is vásárolhatunk a Delltől.

Fémes élvezet

A matt szürke borításról már messziről lerí, ez itt bizony nem a filléres low-end kategória, de a prémiumérzet igazából csak akkor tudatosul bennünk, amikor először megtapogatjuk a gépet. Jéghideg fémes érzés az, amit átjár bennünket, köszönhetően a teljes egészében fémből gyártott készülékháznak, melyet egyébként gyémántvágó technológiával kezeltek, és az éleit speciális módon dolgozták ki, hogy azok enyhén lecsapottak és ezüstösen csillogók legyenek. A tömege 3,29 kilogramm, ami nem kevés, de nem árt tisztázni, hogy ezt a notebookot viszonylag kevesen fogják naponta magukkal cipelni. A méretei távirati stílusban: 412,4 milliméteres szélesség, 269,4 milliméteres hosszúság, 27,7 milliméter vastagság (érintésérzékeny kijelző nélkül 25,4 mm).

Felszereltség

220 voltos táplálásra a bal oldali élen lévő dugaljt tudjuk használni, ami mellett többek közt egy HDMI 1.4a-port, egy lenyíló fedelű 1000 Gbit/s-os Ethernet-csatlakozó aljzat, valamint egy 8-in-1 memóriakártya-olvasót találunk. A két USB 3.0 aljzat közül az egyik PowerShare funkciós, vagyis a notebook kikapcsolt állapotában is tölthető róla valamilyen periféria, ezenkívül pedig még egy 3,5 milliméteres jack dugaljt is kapunk a pénzünkért. Az ellentétes oldalra is került két USB 3.0 port, illetve egy Kensington-lock, valamint egy tálcás optikai meghajtó, mely alaphelyzetben DVD, opciósan pedig Blu-ray kivitelű.

A hátsó él teljesen csupasz, elöl pedig két parányi LED tájékoztat az akksi, illetve a merevlemez viselkedéséről. A két hosszúkás gumitalpon stabilan nyugvó notebook energiaellátásról egy négycellás, csavarokkal rögzített akkumulátor gondoskodik, mely optimális esetben öt–hat órás működési időt biztosít – ha ez nem elég, akkor érdemes beszerezni egy hatcellás példányt. A korrekt hangzásról a sztereó Waves Maxx Audio Pro gondoskodik a maga 2x2 W-os teljesítményével; ujjlenyomatszenzor nincs, de az Inspiron 7000 nem is üzleti felhasználásra való.

Kijelző

A zsanér a néhány napos használat során igen masszív benyomást keltett, a Dell azt állítja róla, húszezer nyitást simán elvisel. A kitárulkozást követően látjuk meg a hatalmas, 17,3 colos képátlójú kijelzőt, minden modern technológiával: a LED háttérvilágítású LCD a mai elvárásoknak megfelelően 1920x1080 pixeles felbontású, a pixelsűrűsége 127 ppi, az erős napsütésben történő használatot pedig jelentősen elősegíti a korábbiakhoz képest mintegy ötven százalékkal megnövelt, immár 300 nites fényerő. A 160 fokos betekintési szög miatt a mellettünk állók is jól látják a megjelenített vizuális tartalmakat, és persze az érintésérzékenység is adott. A Corning-féle remek Gorilla Glass védelmet élvező display multi-touch kompatibilis, és egyszerre akár tíz ujjal is kezelhető.

Használhatóság

Bekapcsolni a bal felső sarokban lévő gombbal lehet a készüléket, a méretes felületen kényelmesen elfér a teljes értékű klaviatúra, mely egyébként jobb oldali numerikus billentyűzetet is kapott. A 102 gombos billentyűzet nyomógombjai kellemes tapintásérzetűek, és a nyomáspontjuk is teljesen rendben van – a Dell tízmillió leütésre méretezi a gombokat. A háttérvilágítás fehér színű, fényereje két fokozatban manuálisan állítható. A touchpad 105x80 milliméteres felületű, a két nyomógombját egymillió lenyomásra teszteli a gyártó. Ha már tartósság és strapabíróság, akkor az is megemlítendő, hogy a Dell Inspiron 7000 akár 65 Celsius-fokos sivatagi hőségben is használható. A vizet nem bírja, de ezt nem is várjuk el egy ilyen kategóriás notebooktól.

A vas

A megfelelő számítási teljesítményre az Intel legújabb, immár negyedik generációs (Haswell) Core processzora jelent garanciát, abból is egy izmosabb i7-es példány. A Core i7 4500U típusjelzésű chip a legmodernebb 22 nanométeres gyártási technológia segítségével készül, és bár csak két magja van, a Hyperthreading miatt az operációs rendszer négyet lát. A 4 MB cache-t kapott processzor ULV sorozatú, vagyis rendkívül kicsi a fogyasztása, így aztán nem meglepő, hogy a TDP-értéke is mindössze 15 W. Az alaphelyzetben 1,8 GHz-es órajelű chip egészen 3 GHz-ig felpöröghet, igaz ilyenkor már csak egyetlen mag aktív.

A melegedés teljesen minimális, a notebook hangja még erős terhelés mellett sem tolakodó, de megjegyzendő, hogy ennél az egyébként abszolút high-tech ultrabook chipnél léteznek jóval nagyobb teljesítményt biztosító négymagos i7 processzorok is. Általános felhasználásra azonban bőven elegendő a már említett i7 4500U chipben rejlő potenciál, ha pedig spórolni szeretnénk, akár egy i5 4200U is jó választás lehet.

Belső értékek

A Dell úgy gondolta, a default Intel HD 4400-nál egy komolyabb kvalitásokkal rendelkező grafikus megoldást is megérdemel az Inspiron 7000, így aztán egy 2 GB GDDR5 memóriás Nvidia GeForce GT750M is bekerült a gépbe. Ez a 28 nanométeres csíkszélességű DX11-es GPU a középkategóriába sorolható, és ha nem is a legdurvább opciók mellett, de azért az újabb játékokat simán futtatja. Az 5,9-es Windows élményindexű Inspiron 7000 a PassMark 7 tesztben 1566 pontot, a Cinebench R15-ben pedig 54,10 fps/183 cb eredményt ért el. A HD Tune 5.50-ben regisztrált 256,9 MB/s-os átlagos olvasási sebesség egyértelműen arra utal, hogy a tesztkészülékben nem merevlemez, hanem egy villámgyors Samsung SSD 840 EVO rejtőzik, a maga 250 GB-os kapacitásával.

Az opcionálisan 1 TB-os SSD-vel vagy 1 TB-os merevlemezzel is rendelhető notebook n-es wifivel és 4.0-ás Bluetooth-szal igen, mobilnettel viszont nem szolgál. A RAM 16 GB kapacitású, ami a legtöbb esetben bőven több mint elegendő. Az operációs rendszer szerepét a Windows 8 64 bites kiadása tölti be, a hozzáadott értékek közül pedig kiemelendő a My Dell nevezetű alkalmazás, mely rendszerellenőrző, biztonságimentés-készítő, általános információs és driverletöltő funkciókat tartalmaz. A fokozott biztonságról a McAfee megoldásai gondoskodnak, említést érdemel még a gyárilag feltelepített Office, illetve a Cyberlink Media Suite.

Verdikt

Jelen tesztalanyunkat elsősorban azoknak ajánljuk, akik egy akár egy asztali számítógép kiváltására is alkalmas, de néha-néha azért hordozni is kívánt notebookot keresnek, az átlagnál nagyobb kijelzővel, minimális fogyasztással, prémiumminőségben. A minden tekintetben rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Inspiron remek alap az érintőképernyőn keresztül is kezelhető Windows 8-nak, aki pedig ennél nagyobb teljesítményű gépre vágyik, az nézzen körbe a gyártó XPS- vagy Alienware-kínálatában.

A cikk írásakor a tesztre kapott Inspiron 7737 három év garanciával 432 ezer forintba kerül. Ha beérjük szerényebb procival, kevesebb memóriával és szerényebb kijelzővel, már 315 ezer forintért vehetünk egy ilyen gépet, ha viszont az 1 TB-os SSD-vel szerelt abszolút csúcsmodellre vágyunk, akkor 567 ezer forinttal lesz karcsúbb a bankszámlánk.

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Eltitkolta a pilóta a depresszióját, szándékosan vezette hegynek a repülőgépet, 150 ember halt meg 2015-ben

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

További cikkeink a témában