Ha kicsinek találjuk a notebookunk kijelzőjét, netán nincs elég szabad USB-portunk, akkor irodai, vagy otthoni terepen remek szolgálatot tehet a Dell notebook dokkolója.

Minek nevezzelek?

Jelen tesztünk alanyát hívhatjuk egyszerűen notebook-dokkolónak, egész pontosan fogalmazva azonban ez egy port replikátor, mint az egyébként a termék nevéből is kiolvasható. A port replikátor annyival butább egy teljes értékű dokkolónál, hogy például nincs benne bővítő slot extra meghajtónak, és nincs kiegészítő hűtése és hangszórója sem. A port replikátorokból, illetve dokkolókból (a cikkben ezentúl ezt az elnevezést használjuk) léteznek utángyártott, univerzális modellek, melyek szabványos USB-interfészen csatlakoznak a gépünkhöz, és választhatók az egyedi csatlakozós gyári darabok, melyek kifejezetten a mi gépünkhöz valók, és sajnos általában drágábbak is. Utóbbiak közé tartozik a Dell eszköze is.

A 200 milliméter széles, 170 milliméter hosszú, 10–55 milliméter magas, és 780 grammos Dell Notebook Port Replicator Simple kifejezetten a Dell Latitude E5x30-as és Latitude E6x30-as sorozatú hordozható számítógépeihez készült, és mivel épp volt nálunk egy Latitude E6430, gyorsan ki is próbáltuk, mit tud.

Első lépések

Miután a 130 wattos gyári adaptert csatlakoztattuk a dokkolóhoz, azt a középső csúszkával a gépünk méretéhez igazítjuk, így a dokkolóba normál akksis, valamint a hagyományosnál nagyobb akksis nootebook is betehető. Ezután egyszerűen bepattintjuk a helyére a laptopot, majd a jobb oldalon található zároló csúszkát rögzítjük.

A dokkoló és a számítógép közötti kapcsolatot a jobb felső sarokba található, kék színű on/off gomb alatti LED-es gombbal tudjuk bontani, persze csak ha a lakat piktogramos csúszka is a megfelelő állásban van.

Töltőállomás

Amint a notebook a helyére kerül, a rendszer máris megkezdi az akkumulátor töltését: a tesztgépben egy 60 Wh kapacitású akksi volt, de rendelhető 40 és 97 Wh-s akksi is hozzá. Remek dolog az ExpressCharge funkció, melynek köszönhetően egy óra alatt nulláról nyolcvanszázalékosra tölthető fel az akkumulátor.

Mi az irány?

Míg a bevezetőben arról írtunk, hogy a notebookok az elmúlt években szépen tönkrevágták az asztali PC-k piacát, azt sem szabad elfelejteni, hogy mostanság hasonló tettet visznek végbe a tabletek is a notebookok ellen. Noha egy tablet messze nem alkalmas egy teljes értékű laptop kiváltására, sokaknak egyszerűen nincs szükségük egy full extrás notebookra, helyette inkább tabletet vásárolnak. Így aztán nem is meglepő, hogy 2013-ban már több tablet talál gazdára világszerte, mint notebook. És ez bizony még csak a kezdet, ugyanis az előrejelzések azt mutatják, 2017-ben várhatóan már hatszor több tabletet fognak eladni, mint notebookot: míg idén becslések szerint 203,3 millió hordozható számítógépet adnak el, 2017-ben várhatóan már csak 183,3 millió példány talál majd gazdára. A notebookpiac tehát gyengélkedik, a Windows 8 sem tudott segíteni rajta, mindenesetre az érintőkijelzős, illetve az ultravékony kialakítású prémium készülékek szektora igen dinamikusan növekszik.

Port, port, port

A bal oldali felületen találhatunk három darab normál USB 2.0-portot, valamint két jack dugaljt a fejhallgatóhoz és a külső mikrofonhoz. Az öt darab gumitalpon nyugvó, ennek megfelelően az asztalon atomstabilan pihenő dokkoló hátsó felületén figyelnek az izgalmasabb dolgok: a kék színükről könnyen felismerhető USB 3.0-portok, szám szerint kettő, a tőlük balra lévő port pedig egy kombinált USB 2.0/eSATA dugalj. Jó szolgálatot tehet továbbá a szabványos Ethernet- és az E-Monitor Stand-csatlakozó, valamint a VGA-, DVI- és DisplayPort 1.2-kimenetek.

Lényeg a kényelem

Az E-Port II csatlakozós dokkolóval sokkal kényelmesebbé válhat az irodai és az otthoni notebookhasználat. A notebook egy pillanat alatt a helyére pattintható, máris töltődik az akksija, a képe pedig villámgyorsan átlőhető egy csatlakoztatott monitorra, mely akár 24 colos vagy még nagyobb méretben teljesen profi munkavégzést tesz lehetővé. A több periféria csatlakoztatása is roppant egyszerű, legyen szó például egy villámgyors, USB 3.0-ás külső merevlemezről, egy Blu-ray-meghajtóról vagy egy kiegészítő billentyűzet/egér szettről.

Mennyibe kerül?

A Mysoft által a rendelkezésünkre bocsátott, többek közt opcionális security megoldással is védhető Dell Notebook Port Replicator Simple a cikk írásakor bruttó 30 ezer forintba került, és remek kiegészítője lehet az általunk is használt Dell Latitude E6430-nak, vagy kistesójának, a Dell Latitude E5430-nak. Amennyiben ennél némileg többre vágyunk, érdemes lehet néhány pillantást vetni a Dell Notebook Port Replicator Advanced modellre, mely jelentősen több kijelző kimenetet, PS/2-portokat, illetve soros és párhuzamos kimeneteket is tartalmaz. Ennek a nagyobb tudású modellnek az ára 39 ezer forint.

(A szerző fotói.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink