Eddig tartott a Facebook nagy bűnbánata

Emlékszel még rá, amikor a halálra rémült Mark Zuckerberg két héttel ezelőtt az amerikai kongresszus előtt bizonygatta, hogy mennyire jónak tartja az Európai Unió új adatvédelmi elveit, amit az összes Facebook-felhasználóra ki fognak terjeszteni? Na hát abból egy szót sem gondolt komolyan.

Ugyanis az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) május 25-i hatályba lépése előtt

Bár látható különbség nem volt, de technikailag a közösségi oldal felhasználóinak nagy része (nagyjából 1,9 milliárd user) eddig a regisztrációkor a Facebook írországi központjának a felhasználási feltételeit fogadta el, amire jövő hónaptól már vonatkozik az új EU-s szabályozás, így a Facebooknak gyorsan ki kellett találnia valamit, hogy lehetőleg minél kevesebb felhasználót érintsen a változás.

Azt mondod, hogy ez már a pofátlanság határa utáni hatalmas óceánnak a túlsó partja? Akkor ezt hallgasd: a cég eredetileg azért költöztette Írországba a székhelyét, mert az EU-s adórendszer kedvezőbb volt nekik, mint az amerikai, és ez ezután is így lesz, hiszen a felhasználók átköltöztetése adózási szempontból nem érinti a Facebookot.

A riadalom oka egyébként az, hogy az EU akár a cég éves bevételének 4%-ával is sújthatja azokat, akik nem tartják be a GDPR-t, ami a Facebook esetében nagyjából 1,6 milliárd dolláros büntetést jelenthetne.

(Nyitókép: Getty, Forrás: The Guradian, Reuters)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon