Annyi felesleges hőt termelnek a gyárak, az adatközpontok és más épületek, amivel Európa majdnem teljes fűtését és meleg víz ellátását megoldhatnánk.

Szakértők szerint a hulladékhő a világ legnagyobb kihasználatlan erőforrása – közölte a Danfoss energetikai óriásvállalatra hivatkozva a World Economic Forum. A cég úgy számol, hogy

Európában évente 2860 Terawattóra hőmennyiség megy pocsékba. Ez majdnem annyi, mint a térség teljes hő- és meleg víz igénye.

(Egy TWh egymillió Megawattórának felel meg.)

Az elpazarolt hő nagy része ipari forrásokból származik (adatközpontokból, gyárakból, szupermarketekből), és nagy része már most meglévő technológiákkal, például hőszivattyúval is hasznosítható. Ha ezt nagyobb léptékben tennénk meg, akkor

  • csökkenne a CO2-kibocsátás
  • lejjebb mennének az energiaárak
  • és jövőbiztosabb épületeink lennének.

Egy egyszerű megoldás, ha a gyárkémény füstjét hőszivattyú segítségével újrahasznosítják, és az adott gyár fűtését és meleg víz-ellátását fedezik vele, de környékbeli lakóépületek fűtése is megoldható ezzel a módszerrel.

Ne hidd, hogy puszta gondolatkísérlet az egész: több európai pilot projektben már működik a módszer, például a berlini metró hője hamarosan egy közeli irodaépületet fűt majd, míg a madridi Severo Ochoa Kórház gépészetének hője a helyi távfűtésbe segít majd be.

Nem kérdés, hogy az energiahatékonyság a klímaváltozás fékezését, a karbonkibocsátás csökkentését, és az energiaárak féken tartását is segíti.

(Forrás: World Economic Forum, fejléckép: Barcelona éjjel, Unsplash, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

Gázkazán helyett hőszivattyú: Bécsben elkezdték az épületállomány dekarbonizálását

Bécs a következő három évben 4,2 milliárd eurót költ a földgáztól való függetlenné válásra, és 580 ezer egyedi gázfűtést cserélne klímasemlegesre.

Ötszintes faépület fűtés nélkül – és működik

Soha nincs 18 foknál hűvösebb ebben a faházban, pedig se fűtés, se napelem nincs hozzá. Ja, és nem a trópusokon áll, hanem Svájcban.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Eltört a csavar? Itt a megoldás, rögtön hét!

Az Instagram bevezette a 15 perces szabályt

További cikkeink a témában