Először sikerült vízre utaló nyomokat találnia egy japán csillagászcsoportnak néhány kisbolygón

Egy japán kutatócsoport először észlelte víz nyomát hidratált ásványok formájában néhány kisbolygón. Az áttörést az Akari infravörös műhold segítségével érték el, a felfedezés pedig segíthet abban, hogy a tudósok jobban megértsék a víznek a Naprendszerben való eloszlását, a kisbolygók kialakulását és a földi víz eredetét.

A Kobei Egyetem, a Japán Űrügynökség és a Tokiói Egyetem kutatói a japán csillagászati társaság közleményeinek honlapján ismertették az eredményeket.

Számos közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy a Naprendszer más égitestein is van vagy volt víz bizonyos formában. A kisbolygókról azt tartják, hogy általuk juthatott víz a Földre. Az aszteroidák felszínén nincs folyékony formában víz, vízzel egyesült, hidratált ásványok formájában van jelen.

Számos közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy a Naprendszer más égitestein is van vagy volt víz bizonyos formában

A 2006 februárjában felbocsátott Akari japán infravörös csillagászati műholdon infravörös kamerát (ICR) helyeztek el, amely lehetővé tette a kutatók számára, hogy spektroszkópiával figyeljenek meg 66 kisbolygót, és hozzájussanak azok közeli infravörös spektrumához. Ez először tette lehetővé, hogy a szakemberek tanulmányozzák a hidratált ásványok jellegzetességeit a kisbolygókon 2,7mikrométer hullámhosszon.

Egyik új felfedezésük azonban az volt, hogy kivételes esetben néhány ilyen aszteroida hidratált ásványok gyenge jeleit mutatja. A tudósok szerint az ilyen S típusú kisbolygón a víz más hidratált aszteroidákkal való ütközésből származhat.

Az S típusú kőzet kisbolygók a jelek szerint a C típusúakkal ellentétben nem tartalmaznak vizet, de kivétel mindig van

Az Akari műhold 2011 novemberében fejezte be működését. A következő lehetőség, hogy 2,7 mikrométeres hullámhosszon spektroszkópiával kutassák az égitesteket, majd 2021-ben jön el, akkora tervezi az amerikai űrkutatási hivatal James Webb űrteleszkópjának fellövését.

Ez is érdekelhet:

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon